Laboratorul de Biologie Moloculară din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” a ridicat la 356 numărul de probe luate de la pacienţi pozitivi COVID-19 cu suspiciunea înaltă de infecţie cu tulpina Omicron.
În acelaşi timp, medicii avertizează că timpul de aşteptare la ATI pentru cei cu formă medie de infecţie cu Omicron este acelaşi ca la Delta. Potrivit dr. Florin Roşu, managerul unităţii medicale, cele peste 350 de probe vor fi trimise etapizat către Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, unde vor fi secvenţiate, scrie ziaruldeiasi.ro.
“Dat fiind faptul că laboratorul nostru este şi centru de screening pe regiunea Moldovei , foarte bine dotat din punct de vedere tehnic, până acum probele trimise la „Cantacuzino” s-au confirmat. Deci, aşa cum am preconizat şi cum arată cifrele, la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, debutează valul Omicron. Deocamdată, mai există cazuri de infecţie cu tulpina Delta. Puţine, dar sunt”, a spus dr. Florin Roşu.
Acesta a adăugat că adresabilitatea bolnavilor COVID la spital a început să crească, în medie fiind peste 20 de internări pe zi, deşi în continuare majoritatea cazurilor nou depistate beneficiază de tratament în ambulatoriu şi sunt în izolare acasă.
Şi situaţia din secţia ATI COVID se schimbă de la o zi la alta, ieri fiind liber un singur pat.
“Am constat că timpul de aşteptare la ATI al bolnavilor cu formă medie de boală şi infecţie cu tulpina Omicron este acelaşi ca şi în cazul tulpinei Delta, adică 6-7 zile. Ceea ce face diferenţa este faptul că în cazurile Omicron vorbim de o infecţie a căilor respiratorii superioare, şi nu neapărat ale plămânilor, cum este la Delta. În momentul de faţă, vârsta bolnavilor de la ATI COVID este de la 49 de ani, cel mai tânăr, la 80 de ani cel mai vârstnic. Toţi sunt nevaccinaţi, la fel şi bolnavii aflaţi pe celelalte saloane”, a adăugat dr. Florin Roşu. Ieri, pe municipiul Iaşi, incidenţa a ajuns la 3,66 la mia de locuitori, la fel ca alte 13 unităţi teritorial-administrative din întreg judeţul.