Florin Onofrei, şeful Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) Iaşi, spune că “iureşul preţurilor” a fost adus, zilele trecute, la cunoştinţa prefectului judeţului Iaşi, Marian Grigoraş.
Se aşteaptă o soluţie din partea autorităţilor competente, care să rezolve problema cât mai curând, precizează comisarul-şef al OPC Iaşi. “Primim zilnic astfel de reclamaţii, că preţurile au fost mărite peste noapte, şi se impun nişte măsuri în acest sens”, a spus ieri Florin Onofrei.
Pe de altă parte, economiştii atrag atenţia şi îndeamnă oamenii să cumpere cumpătat, fiind singura modalitate prin care preţurile ar putea fi ţinute “în frâu”, scrie ziaruldeiasi.ro.
“Totuşi, dacă populaţia nu înţelege acest lucru, atunci soluţia de avarie, deşi nu sunt de acord cu ea pentru că are foarte multe dezavantaje, ar putea fi plafonarea cantităţilor. Cei mai trecuţi prin viaţă îşi amintesc o expresie ce pare o glumă, dar care descria o realitate dură: “Daţi, dom’le, câte o pungă, ca să ajungă şi la noi ăştia din fund!”, spune economistul Cristian Popescu, prodecanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi.
Preţurile mai mari pot atrage noi producători
Fenomenul nu ar trebui să ne surprindă, spun economiştii, întrucât criza din sănătate accentuează cererea pentru unele bunuri şi servicii, creşterile preţurilor fiind legate de deficienţele cauzate de perturbările lanţului de aprovizionare. Aşadar, cel mai important factor care a dus la creşterea bruscă a preţurilor a fost comportamentul populaţiei “care s-a repezit în magazine să îşi facă, în mod nejustificat, stocuri”, aminteşte economistul Cristian Popescu.
“Vorbim despre un virus şi nu despre o calamitate naturală care să fi distrus recoltele, sau despre vreun război care să necesite rechiziţionarea unor cantităţi uriaşe de alimente”, arată Popescu.