Obezitatea este o problemă tot mai des întâlnită la copii. Ne-am obișnuit să considerăm că o greutate mai mare decât ar trebui este un lucru aproape normal, însă nu este deloc așa.
Obezitatea, mai ales în cazul copiilor, se instalează treptat și vine la pachet cu efecte nedorite pe termen lung, atât fiziologice, cât și psihologice, atrag atenția specialiștii, scrie ziare.com.
Un copil care începe să ia în greutate trebuie atent monitorizat, iar părinții trebuie să intervină înainte ca greutatea să devină o problemă pe termen lung.
Părinții pot face singuri diagnosticul de greutate. Mai exact, pot să intre pe testulgreutatii.ro, să introducă data de naștere, înălțimea și greutatea copilului, și așa vor vedea în ce categorie se încadrează: subponderal, are o greutate normală, supraponderal sau obez.
Dietele restrictive sunt interzise copiilor
Daniela Onu, specialist în diabet și nutriție, spune că tot mai mulți copii se prezintă la ea cu probleme de greutate.
”Mulți pacienți se prezintă la cabinet cu dorința de a scădea în greutate, pentru că au multe kilograme în plus. Unii dintre aceștia au și dorința de a-și modifica stilul de viață, de a face sport în mod organizat.
Însă cel mai îngrijorător, din punctul meu de vedere, ca și nutriționist, dar și ca mamă, este că sunt din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate, chiar obezitate. Pentru mine, acesta este un semnal de alarmă, un fenomen care ia amploare. Trebuie să acordăm o mare atenție alimentației la copii”, a declarat Daniela Onu, medic specialist diabet și nutriție.
„În cazul copiilor, dietele restrictive sunt interzise: copiii au anumite nevoi nutriționale despre care doar un medic cu pregătire solidă îi poate informa pe părinți. M-am confruntat și cu cazuri în care părinții s-au adresat, pentru dietă, instructorului de fitness”, a adăugat medicul.
Fără mâncare de tip fast food
Mâncarea de tip fast food conține o mare cantitate de grăsimi, tocmai prin modul nesănătos de preparare.
„Prăjitul este modul de gătire folosit în majoritatea restaurantelor. Cartofii prăjiți de la fast food îi putem înlocui cu cartofii gătiți acasă, la cuptor și astfel reducem conținutul caloric”, a explicat medicul.
„Gătitul în familie poate deveni o activitate plăcută. Mai mult, avem control asupra ingredientelor pe care le introducem în mâncare, asupra cantității de ulei, putem folosi legume variate, colorate, proaspete. Este o variantă mult mai sănătoasă, deși necesită mai mult timp și chiar și o cheltuială mai mare. Sfatul meu este ca mâncarea de tip fast food să rămână o excepție”, a punctat nutriționistul.
Soluțiile, deși sunt simple, nu sunt înțelese cu ușurință de părinți sau de copii.
Sportul trebuie integrat în viața micuților, iar timpul petrecut pe telefoanele mobile trebuie redus la două ore pe zi. Și programul de somn trebuie adecvat vârstei.