O nouă inițiativă parlamentară ar putea aduce testarea si tratamentul pentru TBC, pentru HIV, virus hepatitic B si C indiferent daca sunt asigurati sau nu.
In acest fel nu se va transmite boala si numarul de cazuri in timp va scadea cu urmari favorabile nu numai medical dar si financiar.
Cât de bună este această inițiativă a parlamentarilor? I-am adresat această întrebare specialistului în boli infecțioase, medicul Carmen Dorobăț.
Vorbeam că pe lângă tuberculoză ar fi cazul să discutăm despre infecția cu si infecția cu virus hepatitic B și vechiul virus Hepatitic C. Vă dați seama că m-am bucurat când am înțeles că există o inițiativă legislativă în acest sens la nivelul Parlamentului României pntru persoane care nu sunt asigurate se pot examina și testa în ceea ce privește infecția cu HIV și infecția cu virusurile hepatitice B și C.
În plus, se pot și trata. De ce mă bucur de două ori? În primul rând, pentru că acești pacienți se vor diagnostica și se vor trata,. Iar în al doilea rând, vorbim despre o boală, despre boli infecțioase, spre deosebire de o altă boală cronică, cum este diabetul zaharat, cum este hipertensiunea arterială care odată tratată, pacientul are un mers bine stabilit la medicul curant în ceea ce privește boala infecțioasă …aceasta, dacă nu este tratată corect, nu numai că este categoric spre o evoluție nefavorabilă a pacientului.
Dar pacientul devine sursă de infecție pentru alte persoane din societate. Deci numărul pacienților se înmulțește. Nu numai că vom vorbi despre beneficiul medica în sensul că vom trata și sigur, vom avea și urmări pozitive. În același timp se va vedea în evoluție și un beneficiu financiar prin faptul că nu vom mai trata atât de mulți pacienți dacă vom evidenția aceste surse și, bineînțeles, ele nu vor mai transmite infecția respectivă. Indiferent dacă vorbim de infecția cu HIV sau infecțiile cu virusurile hepatitice B sau C.
În această perioadă sunt și multe viroze respiratorii dar și alte boli cu transmitere aerogenă, cum sunt meningitele. La ce trebuie să fie atenți ieșenii și care sunt simptomele care să-i determine să meargă la medicul de familie?
Am să încep cu sfârșitul! Meningită aici o boală de care trebuie să ținem seama în special la extremele de vârstă iar evoluția poate fi nefavorabilă. Atenție la trei simptome care sunt cardinale, adică dureri de cap, febră și vărsături. În perioada aceasta, sigur, în special în colectivitățile de tineri și copii, există viroze respiratorii, indiferent de ce virus sunt date. Inclusiv de coronavirus, pentru că există și gripă, există și coronavirus. Există și virusul inițial respiratorii și adenovirus, deci o mulțime de viroze care se transmit respirator.
Copiii prezintă manifestări de infecție de căi respiratorii cu febră, cu tuse, cu lipsa poftei de mâncare. Să ne uităm la copilul nu mai are chef să se joace da, iată un alt ă semn. Și atunci este bine imediat să consultăm medicul de familie, iar dacă este cazul medicul de familie sigur va trimite către medicul specialist. Nu trebuie să ne repezim la administrarea de antibiotice, pentru că, așa cum știm administrarea inadecvată a antibioticelor, mai ales în cazul virozelor care nici nu răspund la administrarea de antibiotice, ar duce la urmări nefavorabile în timp. Ca urmare antibioticele trebuie să fie recomandate numai de către medicul specialist în momentul în care suspectează o suprainfecție.
Organizația Mondială a Sănătății nu a declarat oficial încheiată pandemia, dar vorbim despre o nouă rutină de sănătate la nivel pandemic și obișnuința de a trăi cu virusul.
Da o pandemie există, există și pandemia de HIV. Să nu uităm dar este o pandemie ținută sub control. Noi infecționiștii care am trecut prin tot ceea ce însemna zgomot de început al infecției cu HIV. De la nedumeriri la recunoașteri de diverse ipoteze medicale. În fine, acum călcăm pe un teren sigur din acest punct de vedere. Deci și în cazul pandemiei cu coronavirus, pandemia sigur poate exista. Important este noi să o ținem sub control și spun eu că în acest moment avem expertiza medicală să facem acest lucru.
(Sursa: Radiohit.ro)