Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat pentru judeţe din vestul şi nord-vestul României şi Cod galben de căldură şi disconfort termic ridicat pentru judeţe din sudul, estul şi o parte din centrul ţării.
Potrivit ANM, în zilele de luni (4 iulie) şi marţi (5 iulie), în zonele joase din vestul şi nord-vestul ţării, valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne şi nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36 – 38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18 – 22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.
Judeţele aflate sub Cod portocaliul sunt: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş şi Caraş-Severin.
De asemenea, valul de căldură se va menţine luni şi marţi în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade.
Sub Cod galben de temperaturi extreme se vor afla: Alba, Arad, Bucureşti, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.
Temperaturile extrem de mari conduc la o gravă secetă
Valul de căldură care a cuprins România săptămâna trecută a dus la încălzirea solului și scăderea umiditîăii la 2%. Cu alte cuvinte, e secetă. Iar canicula mai durează cel puțin trei zile. Potrivit accuweather, la Iași sunt anunțate 35 de grade, temepratură care va scădea joi, când sunt așteptate și ploi.
Despre efectele acestor temperaturi ridicate, a scris profesorul Silviu Gurlui pe pagina sa de Facebook.
”Modelele arata doar 2% apa in sol, in zona Moldovei. La atita de putina apa in sol, plantele se vor usca curind. Am vazut, in drumul de la Iasi la Bacau, toate pajistile sunt pirjolite, uscate. Iarba toata este deja uscata. Asta va duce la o incalzire si mai puternica a aerului. Adica la cresterea umiditatii in aer. Adica la fenomene si mai violente.
Greu de spus cum supravietuiesc animalele la pascut. Pentru ca pajistile se infierbinta la 60-70 grade, la amiaza.
Acum rezista culturile care au avut parte de irigatii. Celelalte, nu. Am vazut, griul deja se recolteaza. Cultura de Floarea Soarelui este dezvoltata dar pare o recolta slaba.
Desi este prea devreme, tot modelele arata ca peste o saptamina solul si-ar recistiga apa in sol, ajungind la circa 40%. Probabil, sunt potential ploi insemnate, insa, mai este timp si lucrurile se mai pot schimba. Speram, sa vina precipitatiile cit mai repede. Vad, la Bacau, porumbul e praf.”
Sursa: Evenimentul și ZDI