De când eram mici cu toții ne-am zis cel puțin o dată că așteptăm ziua când vom putea conduce la rândul nostru propria mașină. Astfel că, fie că îți dorești să dai de permis imediat când ai împlinit vârsta minunată de 18 ani, fie la 60, nu este niciodată prea târziu pentru a face acest pas important. Obținerea permisului de conducere este un avantaj și de asemenea, o mare responsabilitate, de aceea trebuie să privim cu seriozitate întregul proces de pregătire.
3 lucruri pe care trebuie să le știi
Condiții obligatorii pentru a te înscrie
Chiar dacă poate părea simplu, pentru a te înscrie la școala de șoferi trebuie să îndeplinești anumite condiții obligatorii, mai exact pe următoarele:
- Trebuie să ai minim vârsta de 18 ani (împliniți), cum am menționat anterior, dacă sunteți mai în vârstă, vă puteți înscrie, fiindcă nu este vreun impediment legal în acest sens;
- Să nu aveți în cazierul dumneavoastră condamnări obținute prin hotărâri judecătorești definitive;
- Să fiți apt atât psihologic, cât și medical. Pentru a dovedi aceste lucruri veți da o serie de teste, însă nu trebuie să vă stresați cu acestea;
Ce examene vei avea?
Examenele pentru școala de șoferi constau în două probe, una teoretică și una practică. Proba teoretică înseamnă rezolvarea unui examen grilă format din 26 de întrebări, cu o durată de rezolvare de 30 de minute. Pentru a promva trebuie să răspundeți corect la minim 22 de întrebări.
Cea practică este reprezentată de un test în care examintaorul, mai exact un cadrul oficial al poliției, îți va evalua aptitudinile practice ca viitor șofer. Durata acestuia examen se încadrează în 25 de minute și veți fi pus să executați manevre precum cele: de mers înapoi drept; de întoarcere; de parcare paralelă, oblică sau perpendiculară. Acestea nu sunt obligatorii, depinde de examinator și de ce consideră acesta.
Ai luat examenele, acum ce faci?
După ce ai promovat cele două examene, va trebui să aștepți permisul de conducere. Acesta îți va fi trimis prin poștă, cu termenul de livrare între 5 și 15 zile. De asemenea, pentru permisele noi nu se mai oferă dovadă de circulație.
În timpul acesta, te poți ocupa de vehiculul cu care vei umbla. Dacă ai decis să îți cumperi mașină, fie ea nouă, fie second-hand, trebuie să ții cont de anumite lucruri. Primul obiectiv pe lista ta ar trebui să fie înmatricularea acesteia, iar pentru a îți ușura munca îți poti face o programare DRPCIV direct de la laptop sau telefon. Al doilea lucru important este să îți face o poliță RCA, acesta fiind obligatorie. Dacă nu vrei să te deplasezi pentru a rezolva acest lucru, îți poți face RCA la tine acasă cu Asigurări Contactless. În acest mod nu va trebui să te deplasezi și vei rezolva imediat cu doar un click.
Așadar, dacă te-ai hotărât că acesta este anul când te vei apuca de școala de șoferi nu uita de cele menționat mai sus. Să fii șofer este un lucru important și necesită multă atenție.