Cu o abordare multidisciplinară a accidentului vascular cerebral (AVC) și utilizarea unui Soft Rapid pentru detectarea zonelor din creier afectate de AVC, pus la dispoziție de către unul dintre liderii mondiali în tehnologie medicală, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a devenit primul Centru de Excelență în Stroke din România, deservind pacienți din opt județe, relatează transilvaniabusiness.ro
Prezentarea în timp util la serviciile de specialitate, de la debutul primelor simptome ale AVC-ului, crește șansa de supraviețuire și recuperare a pacienților. În funcție de gravitate este indicată manevra terapeutică necesară.
Tromboliza este manopera medicală prin care se injectează o substanță capabilă să dizolve cheagul ce blochează un anumit vas de sânge, însă în cazul unei ocluzii de vas mare de sânge eficiența sa este mai scăzută, indicația în acest sens fiind de trombectomie mecanică, manevră medicală utilizată în puține centre din țară, printre care și SCJU Târgu Mureș.
Procedura presupune ca prin abord femural să se navigheze printr-un sistem coaxial, triaxial până în vasele creierului și printr-un sistem de agățare să fie scos cheagul de sânge ce ocluzează acel vas. Potrivit unor ghiduri de tratament pacienții ce au suferit un AVC sunt eligibili pentru a fi tratați până la șase ore de la debutul simptomelor, după acest interval indicația de tratament scade deoarece leziunile neuronale sunt prea mari.
Diagnostic precis cu Softul Rapid
Cu ajutorul Softului Rapid, pus la dispoziția SCJU Târgu Mureș de către compania Medtronic, în varianta demo, se poate interveni și la pacienții la care perioada de la debutul simptomelor AVC este mai mare de șase ore. Softul Rapid este o platformă standardizată și complet automatizată cu ajutorul căreia se poate stabili în maxim 2 minute diagnosticul și criteriile de eligibilitate pentru includerea în tratamentul AVC-ului.