Un amplu studiu ştiinţific, cel mai mare dintre cele realizate până acum pe acest subiect, arată că Ivermectina nu are niciun beneficiu în tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi care au dezvoltat forme medii sau severe.
Conf. dr. Ionuţ Nistor, director executiv al Centrului Metodologic de Cercetare Medicală şi Medicină bazată pe dovezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, a explicat că, în luna iulie a anului trecut, primele studii efectuate in vitro, în laborator, arătau că exista un potenţial de a reduce replicarea virală a SARS-CoV-2.
În schimb, trialul clinic randomizat realizat recent în Columbia pe 476 de pacienţi arată că nu există astfel de beneficii, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Acest studiu randomizat, cel mai mare de până acum, a concluzionat că durata simptomelor nu a fost redusă într-un mod semnificativ în rândul pacienţilor care au primit Ivermectină în comparaţie cu cei care au primit placebo. S-a concluzionat că dovezile din acest studiu nu susţin utilizarea Ivermectinei în tratamentul pacienţilor cu afectare moderată COVID-19”, a declarat conf. univ. dr. Ionuţ Nistor.
Dintre cei 476 de pacienţi, 200 au primit timp de 5 zile Ivermectină tablete orale şi alte 200 de persoane au primit un placebo. Studiul a fost publicat luna trecută, în revista de medicină JAMA (The Journal of the American Medical Association), revistă evaluată între cele mai bune patru publicaţii de acest gen din lume.
„Nu reuşeşte să reducă timpul până la dispariţia simptomelor”
La început, cercetătorii aveau dubii în legătură cu posibilitatea medicamentului de a se acumula la nivelul ţesutului pulmonar şi să inhibe replicarea virală în locul în care virusul este prezent cel mai repede după infecţie.
Astfel, în lipsa unor studii cu un număr mare de pacienţi, reprezentanţii Centers for Disease Control and Prevention din SUA nu au recomandat utilizarea acestui medicament în tratamentul pacienţilor COVID decât în cadrul unor studii clinice controlate, considerând că nu există dovezi suficiente pentru a recomanda să fie utilizat.
„Concluzia autorilor a fost că la pacienţii simptomatici, cu afectare medie COVID-19, un tratament de 5 zile cu Ivermectină, în comparaţie cu placebo, iniţiat în primele 7 zile ale depistării infectării, nu reuşeşte să reducă într-un mod semnificativ timpul până la dispariţia simptomelor sau a spitalizării. Există şi limitări ale acestui studiu: faptul că este realizat într-un singur centru şi pe populaţia unei singure ţări”, a mai punctat medicul.
Specialiştii susţin că studiul respectă toate rigorile ştiinţifice ale unei cercetări derulate „în orb”.
Au fost înrolaţi doar pacienţi cu formă moderată, care impuneau un tratament, iar mărimea studiului este suficientă pentru a se putea susţine ştiinţific utilizarea sau încetarea folosirii acestui medicament în cazul descoperirii unui efect semnificativ statistic. În momentul de faţă, mai sunt 65 de studii în desfăşurare în întreaga lume care vizează utilizarea Ivermectinei în tratarea COVID-19.