Decretarea stării de urgență de către preşedintele Klaus Iohannis începând de luni pe teritoriul României, unde sunt confirmate 113 cazuri de coronavirus, presupune măsuri excepționale economice sau de ordine publică şi se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile. Durata acesteia poate fi prelungită însă de preşedinte, cu încuviinţarea Parlamentului, scrie hotnews.ro.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă seara, că România va intra în stare de urgență începând de luni. Anunțul a fost făcut la Palatul Cotroceni după depunerea jurământului de către Cabinetul Orban 2. El a spus că această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse, mai mulți bani pentru medicamente și aparatura medicală necesară, cu proceduri simplificate.
În România, până la această oră, au fost înregistrate 109 cazuri de infecții coronavirus. SUA, Italia, Bulgaria și Spania sunt printre statele care au decretat și ele stare de urgență din cauza pandemiei.
Starea de urgență este reglementată de articolul 93 al Constituției, dar și de Ordonanța de urgență 1 din 1999.
Starea de urgenţă şi starea de asediu sunt măsuri excepţionale care pot fi instituite de către preşedintele României, prin decret, cu încuviinţarea Parlamentului.