Comisia specială de analiză, alcătuită din consilieri judeţeni dintre care „nu toţi au pregătire profesională în domeniu”, a finalizat raportul asupra situaţiei obiectivului de investiţii „Spitalul Mobil CoVid-19 Regiunea de Nord-Est România”. Documentul, în care se regăseşte şi menţiunea citată mai sus, recunoaşte că achiziţionarea spitalului a fost un lucru bun, dar că gestionarea lui a fost defectuoasă.
Fără să sufle niciun cuvânt despre dimensiunea mult prea mare a complexului ca să poată fi administrat cum trebuie de o instituţie publică (256 de paturi faţă de doar 56, câte au alte spitale similare din ţară), raportul enumeră câteva lipsuri. Astfel, predarea/primirea de la furnizorul turc, respectiv către Spitalul de Boli Infecţioase s-a făcut fără un inventar clar. Apoi, deşi e un spital de război, nu a beneficiat de utilităţile necesare – cum ar fi o anumită putere instalată a reţelei electrice. De asemenea, spitalul de tip NATO ar fi destinat ţărilor calde, astfel că funcţionarea lui pe timp de iarnă în România ar fi defectuoasă. Din nou, lipseşte o comparaţie cu cele două spitale administrate de armată, la Timişoara şi Constanţa, realizate tot din module.
Expertize româneşti pentru un spital tip NATO
Comisia a mai constatat că unele echipamente medicale s-au defectat şi că altele n-au fost puse niciodată în priză, fiind în continuare sigilate în cutiile în care au venit. Totodată, Caietul de sarcini pe baza căruia s-a desfăşurat achiziţia în primăvara anului 2020 nu a fost bine pregătit, susţine comisia. Totuşi, la o lună după derularea procedurii la Iaşi, a organizat şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă o licitaţie similară la Bucureşti. Acolo însă câştigătorul (Unifarm) a abandonat contractul, şi procedura nu s-a mai reluat.
Partea bună din raport o reprezintă propunerile de la final. Astfel, deşi achiziţia poartă patalamaua NATO, membrii comisiei solicită un inventar al aparaturii medicale şi containerelor şi o expertiză pentru instalaţia electrică. Ziarul nostru a mai relatat despre oferte de sute de mii de euro pentru realizarea schemei electrice a complexului, trimise către Euronest şi reduse apoi, dar nu mai jos de 50 de mii de euro.
Raportul propune înfiinţarea unei administraţii a complexului, indiferent că acesta va fi redeschis sau va rămâne închis (în conservare). Separarea bunurilor între CJ Iaşi şi CJ Neamţ, instituţiile care au suportat financiar achiziţia complexului, este o altă propunere formulată de comisia specială.
În final, este invocată soluţia transformării spitalului mobil într-o secţie modulară pentru urgenţe, mai ales că printre dotări se numără o sală pentru intervenţii chirurgicale de mică anvergură şi cu două staţii PCR.
Cititi mai multe pe ziaruldeiasi.ro.