Performanţele medicilor de la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi au fost recunoscute pe plan internaţional, prin obţinerea acreditării AOSpine.
Managerul Spitalului de Neurochirurgie „Prof.dr.N.Oblu”, dr. Lucian Eva, a declarat că acreditarea internaţională primită din partea AOSpine, cea mai importantă comunitate academică globală pentru educarea şi inovarea în cercetare şi îngrijirea coloanei verticale.
Certificarea a fost obţinută de medicii ieşeni pentru cursurile şi cercetarea din domeniul neurochirurgiei. În urma recunoaşterii, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi tinerii medici sau studenţi din întreaga lume se vor putea forma în chirurgia spinală, notează agerpres.ro.
Doi dintre medicii spitalului, chirurgii Cezar Eugen Popescu şi Bogdan Costăchescu, membri AOSpine, s-au perfecţionat în ultimii ani prin intermediul cursurilor şi programelor de cercetare medicală organizată în ţări din întreaga lume.
„AOSpine este divizia de cercetare academică şi excelenţă în domeniul neurochirurgiei a Fundaţiei Internaţionale AO, care este lider mondial în cercetare medicală în domeniul chirurgiei spinale. Fundaţia AOSpine este cea care dă tonul în domeniul medicinei. De acum încolo orice cetăţean european va putea accesa serviciile noastre. În România suntem singurul spital acreditat pentru a pregăti neurochirurgi, iar în această zonă a Europei mai sunt două centre de pregătire acreditate în Budapesta şi Cehia. Evaluările pentru obţinerea acreditării au durat cinci ani”, a spus dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
El a precizat că pentru obţinerea acestei certificări, echivalente cu Oscarul, au contribuit, pe lângă eforturile medicilor, şi dotarea cu aparatură de ultimă oră a spitalului care poate concura cu renumite spitale unde se efectuează cele mai complicate intervenţii chirurgicale, unele dintre ele fiind la Viena sau Turcia.
Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi dispune unele din cele mai avansate sisteme de imagistică intraoperatorie la nivel mondial: O-Arm2, cu ajutorul căruia pot fi operaţi pacienţii cu traumatisme, infecţii ale vertebrelor şi discurilor sau tumori ale coloanei. De asemenea, spitalul dispune de un sistem de monitorizare neurofuncţională intraoperatorie NIM-Eclipse, precum şi o masă de operaţie radio-transparentă din fibră de carbon.
Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi are cea mai performantă aparatură din ţară şi cea mai modernă sală de operaţii în domeniul neurochirurgiei şi chirurgiei spinale din Sud Estul Europei, mai ales după ce unitatea medicală a achiziţionat la începutul anului robotul Mazor X, singurul din lume ca versiune. Cu ajutorul acestui robot, neurochirurgii ieşeni pot opera patologiile traumatice, tumorale sau degenerative, precum şi pe copiii cu deformări ale coloanei, precum scoliozele. Intervenţia este minim invazivă, durează puţin peste un minut şi previne erorile umane cu o acurateţe de 100%.
Aparatura de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a fost achiziţionată cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Iaşi.