Decizia în privința înființării urmează a fi luată de consilierii județeni în ședința de miercuri, 22 ianuarie.
Din cauza gravității bolii sau a riscului epidemiologic crescut, unii pacienți nu se pot deplasa de la un spital la altul, iar pentru tratarea corectă a afecțiunilor de natură infecțioasă este nevoie de colaborarea medicului infecționist cu cei de alte specialități pentru ca, împreună, să poată stabili diagnosticul și terapia potrivită.
”Principiul de abordare multidisciplinară clinică și terapeutică a fost implementat în spital odată cu angajarea unor medici în specialitatea terapie intensivă, dermatovenerologie, ORL. Ca urmare a creșterii numărului de cazuri cu hepatită cronică și/sau ciroză hepatică, tratate în spital, în cadrul programului național, se impune prezența și a unui medic gastroenterolog. Ajutorul acestuia este necesar atât în cazul acestor pacienți dar și în efectuarea explorărilor de specialitate, cu atât mai mult, cu cât spitalul are în dotare un endoscop și un fibroscan”, susține managerul spitalului, dr. Carmen Dorobăț.
Cazurile complicate cu hemoragie digestivă, infecțiile cu clostridium dificile necesită examene gastroenterologice
O altă categorie de pacienți pentru care este necesară existența unui gastroenterolog în spital o reprezintă cei cu infecția HIV/SIDA și care au nevoie de examinări periodice pentru afecțiunile hepatice, gastrice și intestinale care pot apărea în cadrul afecțiunii de bază sau ca reacții adverse la terapia antiretrovirală. Cazurile complicate cu hemoragie digestivă, infecțiile cu clostridium dificile, cele de meningită și leptospiroză necesită de asemenea și examene gastroenterologice.
În cadrul aceleași ședințe, consilierii județeni vor lua în discuție și creșterea numărului de medici rezidenți de la Spitalul de Boli Infecțioase, de la 84 la 120.
”Suplimentarea numărului de posturi pentru medicii rezidenți este o veste bună pe care o așteaptă deopotrivă absolvenții școlii medicale românești, managerii de spitale care au nevoie de personal calificat, dar și pacienții care vor avea acces mai ușor către un specialist. Sper, ca odată cu aceste măsuri pe care noi le luăm, să scadă și numărul absolveților de medicină care aleg drumul străinătății. Îi asigur că în spitalele finanțate de Consiliul Județean vor găsi condiții la cele mai înalte standarde pentru a profesa și vor avea parte și de salarizare pe măsură”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean.
În urma acestei suplimentări, numărul total al angajaților spitalului va crește de la 581 la 620.