Un nou proiect cu finanțare europeană a început la Spitalul Clinic de Recuperare Iași.
În valoare totală de 23.342.528,73 de lei (circa 4,74 milioane de euro), proiectul vizează lucrări de eficientizare energetică a clădirii, care includ termoizolarea anvelopei, eficientizarea sistemului actual de producere a energiei pentru încălzire/răcire și sisteme energie regenerabilă, îmbunătățirea randamentului aferent instalației de încălzire și răcire, înlocuirea instalației de distribuție între punctul termic și tronsonul B și a distribuției principale din subsol și a coloanelor, modernizarea sistemului de acționare și ghidaj al lifturilor, realizarea de rampe de acces pentru persoane cu dizabilități locomotorii, înlocuirea corpurilor de iluminat cu lămpi cu led, repararea trotuarelor etc.
„Este vorba, așadar, de investiții foarte utile în condițiile în care pandemia ne-a arătat tuturor cât de importantă este susținerea sistemului de sănătate. În plus, utilitățile s-au scumpit masiv în ultimele luni, iar una dintre prioritățile Europei, deci și ale noastre, este tocmai eficientizarea consumului de energie. Îi asigur pe ieșeni că aceasta este doar una dintre investițiile cu fonduri europene, dar și locale de care va beneficia sistemul medical ieșean în viitorul apropiat!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Recent, Spitalul Clinic de Recuperare Iași a fost admis la finanțare și cu proiectul „Recuperarea Eficientă a Pacientului COVID-19 – REPCOV” în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 9: Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific 9.1: Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19.
Valoarea totală a proiectului este de 21.007.510,42 lei (circa 4,27 milioane de euro), fonduri din care Spitalul Clinic de Recuperare Iași va achiziționa echipamente de protecție, materiale sanitare, medicamente, precum și următoarele echipamente și dispozitive medicale: aparate de ventilație, monitoare medicale, injectomate, paturi ATI, infuziomate și echipamente de dezinfecție și sterilizare a aerului.
De asemenea, Spitalul Clinic de Recuperare va implementa proiectul „ROBOMOVE – ROBOts dedicated to neuroMOtric Valuable Efficiency”, care implică înființarea unui centru de robotică și neuroreabilitare din cadrul unității medicale, asociați în cadrul proiectului fiind Municipiul Iași și IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău. Proiectul are o valoare de 6.633.681,59 lei (aproximativ 1,34 milioane euro) și este finanțat prin Programul Operațional Comun ENI România – Republica Moldova 2014 – 2020, conform Știrea de Iași.