Boala COVID-19 este una multifațetată și poate avea repercusiuni asupra organismului uman. În ceea ce privește recuperarea pacienților vindecați și externați după ce s-au confruntat cu noul coronavirus.
Specialistul Mihaela Mihăescu explică ce înseamnă recuperarea respiratorie pentru un pacient vindecat de COVID-19.
„Reabilitarea respiratorie este o metodă terapeutică bazată pe dovezi, realizată de o echipă multidisciplinară, care se adresează pacienților, în principal, cu dispnee (greutate în respirație) și scăderea toleranței la efort de cauză respiratorie. Aceasta ajută, alături de medicamente, la scăderea senzației de lipsă de aer și la creșterea capacității de exercițiu”, spune specialista.
Ea confirmă faptul că întotdeauna a existat colaborare între pneumologie și recuperare respiratorie, pentru că nevoia de aer este esențială.
Până în acest moment, nu s-a putut determina impactul pe termen mediu și lung al infecției cu COVID-19 asupra sistemului respirator și asupra altor organe, la pacienții vindecați și externați. Conform experților, aproximativ un sfert dintre pacienții vindecați după infecția cu coronavirus rămân cu sechele respiratorii, având capacitatea pulmonară redusă cu aproximativ 20-30%.
Cine se ocupă de reabilitarea respiratorie
Partea medicală este o muncă de echipă. Mihaela Mihăescu spune că în această echipă medicul specialist de reabilitare medicală are rolul de coordonator, alături de asistentul generalist cu pregătire balneoterapeutică, kinetoterapeut și de psiholog. Pentru fiecare pacient, în funcție de problemele cu care se prezintă în departamentul de recuperare medicală, se elaborează un program separat, individualizat.
Mai multe detalii pe Digi24.ro