Adaptare şi reinventare. Sunt provocările cu care a venit la pachet munca de acasă pentru români în anul pandemiei. Evident sunt şi părţi mai puţin plăcute pe care le-au descoperit în decursul ultimelor luni. De pildă, un volum mai mare de muncă. Un nou studiu le-a cuprins pe toate.
Aproape 40 la sută dintre români spun că telemunca îi forţeză să lucreze mai mult decât o făceau înainte, în vreme ce sub 30 de procente recunosc că, de fapt, munceau mai mult când se aflau la birou.
Principalele motive pentru care românii lucrează peste program, chiar şi de acasă, sunt:
- sarcinile care apar pe ultima sută de metri,
- dorinţa de a demonstra eficienţa,
- întreruperile dese din cauza diverselor activităţi casnice care mai pot apărea
Vedem şi partea plină a paharului. Cei mai mulţi români spun că telemunca i-a ajutat să aibă un stil de viaţă mai sănătos şi asta pentru că îşi fac timp pentru masa de prânz, dar şi pentru porţia de sport. În plus, mai bine de 30 la sută au sesizat că munca din confortul sufrageriei i-a făcut mai creativi, noteaza observatornews.ro.
Pe de altă parte, aproape o treime dintre angajaţi susţin că au stări de anxietate mai dese atunci când lucrează de acasă, comparativ cu 25 la sută care se simt anxioşi când merg la birou.
Telemunca nu vine cu plusuri nici la capitolul comunicare. Mai bine de jumătate dintre români spun că reuşesc să comunice mai bine cu colegii atunci când sunt la serviciu, comparativ cu 12 procente care reuşesc să facă asta de acasă.