Între 600 și 800 de cazuri de mari arși se înregistrează anual în România. Cei mai mulți din Europa. Incendiul produs sâmbătă seară în secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț readuce în atenție o problemă dureroasă, care ne bântuie de mulți ani și nu a fost rezolvată nici în cei 5 ani scurși de la incendiul din clubul Colectiv: România nu își poate îngriji marii arși, neavând niciun centru performant pentru tratarea lor. În lipsa unor astfel de centre, transferul pacienților cu arsuri grave în 24-48 de ore la spitale performante din străinătate este vital.
Cazul medicului Ioan Cătălin Denciu, de la Spitalul Județean Neamț, este totuși unul norocos din acest punct de vedere, autoritățile mobilizându-se rapid pentru a îl transfera la un spital din Belgia în 12 ore de la incendiu. Soarta multora dintre marii arși din România rămâne, însă, la voia întâmplării, scrire Hotnews.ro.
Cei mai mulți mari arși din Europa, niciun centru pentru mari arși și un mecanism de transfer abandonat
Mecanism de transfer la care s-a lucrat 2 ani, abandonat de ultimii 2 miniștri ai Sănătății. Un mecanism de transfer care prevedea criterii și pași clari pentru transferul marilor arși, la elaborarea căruia au lucrat timp de 2 ani medici specializați în tratarea arșilor și supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, a fost abandonat de ultimii doi miniștri ai Sănătății: Victor Costache și Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu a putut fi contactat de HotNews.ro pentru precizări pe acest subiect, până la momentul publicării acestui articol.
Avem cei mai mulți mari arși din Europa. În România se înregistrează, anual, între 600 și 800 de cazuri de mari arși – cei mai mulți din Europa. O parte dintre ei sunt tratați în țară, o parte sunt transferați în străinătate. Tragedia de acum 5 ani din clubul Colectiv nu a făcut decât să atragă atenția tuturor asupra situației lor, dar problema este mult mai veche.