Echipajul SMURD Iaşi a sărbătorit ieri, 15 ani de la înfiinţare, celebrarea evenimentului fiind amânată pentru o dată ulterioară din cauza pandemiei de coronavirus.
În ziua în care au împlinit 15 ani de la înfiinţare, salvatorii de la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi au muncit la fel cum fac într-o zi normală.
Unii dintre ei în Iaşi, alţii în spitalele afectate din cauza infecţiei cu noul coronavirus din ţară sau din Republica Moldova. Aflat la Iaşi, în timpul vizitelor făcute în spitalele din municipiu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a felicitat SMURD pentru activitatea sa, scrie agerpres.ro.
„Am vorbit cu doamna doctor Cimpoeşu (coordonatorul UPU- SMURD Iaşi – n.red.) pentru activitate. Le urez succes şi să aibă o activitate măcar la fel de prestigioasă ca până acum”, a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, după vizita efectuată la Spitalul de Boli Infecţioase.
Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi a fost înfiinţat pe 2 mai 2005, în cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Iniţial, au fost câţiva medici şi asistenţi care au lucrat pentru SMURD, de-a lungul anilor numărul acestora crescând considerabil.
„Îmi aduc aminte de o zi la fel de frumoasă de 2 mai în care am fost de gardă pentru prima oară pe elicopter, iar doctoriţa Viorica Popa era pentru prima oară de gardă pe maşină. Eram atunci o echipă mai mică, entuziastă, şi care visam, dar niciodată nu speram ceea ce înseamnă viaţa până la adolescenţa SMURD Iaşi.
Niciodată nu ne-am imaginat cât de multe misiuni, cât de multe clipe dramatice dar şi frumoase, cât de mulţi pacienţi, misiuni aeriene de prim ajutor, misiuni de terapie intensivă, misiuni speciale vom avea. Nu ne-am imaginat că în 2020 vom avea atât de multe misiuni pentru Republica Moldova, că în 2020 vom avea misiuni internaţionale, că vom avea o echipă aşa de mare şi frumoasă. Nu sunt doar rezidenţii mei, ci şi rezidenţii rezidenţilor mei, ceea ce îmi umple inima de bucurie”, a declarat jurnaliştilor prof.univ.dr Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi.
Evenimentul de ieri a reprezentat nu doar un moment special pentru că s-au împlinit 15 ani de la înfiinţarea SMURD Iaşi, ci şi pentru faptul că în plină pandemie COVID-19 echipa SMURD Iaşi se află în misiuni umanitare atât în ţară cât şi peste graniţe.
Începând din 2009, SMURD Iaşi a devenit centru regional, iar din 2014 a fost demarat un proiect transfrontalier cu Republica Moldova.
„Echipa SMURD Iaşi se află în România la Botoşani, Neamţ, Suceava, Iaşi, Vaslui, Bacău, dar se află şi în Republica Moldova, în Spitalul de Urgenţă de la Chişinău, încercând să ajute pacienţii de acolo şi echipa din Republica Moldova”, a spus Diana Cimpoeşu.
Cei 15 ani au însemnat nu doar bucurie şi împliniri pentru cei de la SMURD Iaşi.
Două echipaje şi-au pierdut viaţa în tragedii aviatice. La nouă luni de la înfiinţare, în dimineaţa zilei de 9 ianuarie 2006, au murit medicul, asistentul medical, pilotul şi copilotul care se aflau în elicopterul SMURD de tip E 135 prăbuşit în apropierea Aeroportului Internaţional Iaşi, după numai 10 minute de zbor.
Un al doilea echipaj SMURD a pierit în accidentul aviatic din data de 2 iunie 2016, în Republica Moldova, în apropierea localităţii Hagîş. Accidentul aviatic a avut loc după ce echipajul salvase viaţa unei persoane şi se îndrepta să preia un alt pacient.
„A fost şi un drum clădit cu sacrificii. În acest moment ne gândim, aşa cum ne gândim aproape în fiecare dimineaţă, şi la colegii noştri care sunt membrii echipajului SMURD din ceruri. La colegii noştri medici şi asistenţi Lala, Mioara, Mihaela, Gabi şi piloţi ai Inspectoratului pentru Aviaţie care ne privesc şi ei din ceruri şi care au însemnat sacrificiul cel mai mare pe care SMURD Iaşi a putut să îl sufere, au putut să îl dea pentru misiunile noastre, pentru pacienţii noştri.
Sperăm să fim la înălţimea aşteptărilor lor, aşa cum ne aşteptăm să fim la înălţimea pacienţilor noştri. Ne lipsesc colegii noştri, piloţi, medici şi asistenţi, şi am vrea să fim cu ei aici. Cu siguranţă suntem cu ei aici, în suflet”, a mai spus Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi.