Situaţie fără precedent în reţeaua medicală COVID. Nicio şansă la Terapie Intensivă, niciun pat la oxigenoterapie disponibil. Nimic.
Ieri, după-amiază, ambulanţele stăteau una după alta, înşirate în curte la Infecţioase. Toate însă pentru a consulta pacienţii COVID, nu pentru a fi internaţi. Unele, care îi aveau pe cei cu forme grave, rămâneau până prindeau undă verde spre un alt spital. Altele, duceau pacientul acasă, scrie ziaruldeiasi.ro.
La Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon”, parcarea este plină de 24 de ore.
“Am început dimineaţa cu 22 de pacienţi, dintre care cinci pentru Terapie Intensivă. Am găsit pentru unii dintre ei locuri atunci când s-au eliberat, dar telefoanele la dispecerat 112 au sunat şi sună în continuu, astfel încât sunt mulţi pacienţi în ambulanţe, în aşteptare, în mai multe spitale din Iaşi”, spune prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.
Iaşul se menţine pe locul 3 în topul nedorit al noilor infectărilor la nivel de ţară. Ieri, cu 521 de cazuri, eram după municipiul Bucureşti şi Ilfov.Ieri, în disperare, la Spitalul CFR s-au mai creat încă 10 paturi cu conectare la oxigen, pentru a descongestiona situaţia de la UPU. Dar “pacienţii aşteaptă în ambulanţă şi mai sunt care aşteaptă acasă. Cei gravi îi preluăm în UPU. Avem deocamdată posibilitatea, în acest moment, de a prelua pe patru ventilatoare, dar şi echipele din UPU sunt efectiv epuizate de fluxul mare de pacienţi pozitivi”, a adăugat Diana Cimpoeşu.
Dintre cei cinci pacienţi de ATI care aşteaptă la UPU, unul singur este vaccinat cu Johnson&Johnson în urmă cu câteva luni. Restul sunt nevaccinaţi. Situaţia la Spitalul de Boli Infecţioase pare încremenită de o săptămână. „Ne confruntăm cu cel mai sumbru scenariu pe care ni l-am putut imagina vreodată în valurile pandemice. Avem un număr de 15 pacienţi cu forme severe pe care îi îngrijim pe sector cu medici de ATI şi aparatură ATI. Sunt îngrijiţi într-un sector pre-ATI, amenajat pentru a le oferi o şansă la viaţă”, a subliniat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Singura soluţie pentru situaţia de la Terapie Intensivă este punerea în funcţiune a Spitalulului de la Leţcani.
Deocamdată, toate echipamentele sunt în probe, iar necesarul optim de oxigen nu poate fi asigurat. „Dacă va veni şi stocatorul de oxigen, atunci vom putea face mai mult de 6-12 paturi”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Ieri, la Iaşi, au fost confirmate incă 521 de noi cazuri COVID-19 şi patru decese. Situaţia cea mai gravă este la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”, unde sunt ocupate 5 paturi ATI şi 20 în zona de confirmaţi.