Primăria Iaşi are în plan să contracteze un credit pentru susţinerea activităţii sistemului de termoficare în sezonul rece. Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că încă nu este stabilită suma pe care Iaşul o va împrumuta.
În schimb, edilul a precizat că suma necesară pentru trecerea oraşului prin iarnă se ridică la peste 200 milioane lei, echivalentul a circa 40 mil. euro. Această sumă va fi asigurată din resurse proprii ale Primăriei, fonduri guvernamentale şi banii împrumutaţi. Mihai Chirica a vorbit despre un „credit flexibil”, în sensul că suma finală care va fi contractată va fi în funcţie de banii pe care îi va aloca Guvernul Iaşului, şi altor oraşe mari din ţară, pentru susţinerea activităţii de termoficare, scrie ziaruldeiasi.ro.
Primarul a mai spus că, în următorii ani, municipalitatea va încerca să nu mai depindă atât de mult de arderea cărbunelui întrucât achitarea certificatelor verzi (impuse de UE din cauza emisiilor) au o valoare foarte mare.
„Mai avem o rată şi terminăm plata certificatelor de CO2. Am plătit 21 milioane euro în perioada aprilie – octombrie. La fiecare tonă de cărbune se plăteşte un certificat de CO2”, a explicat primarul Chirica. Suma amintită de edil include fonduri pentru emisiile de anul trecut.
În schimb, cheltuielile totale pentru susţinerea activităţii de termoficare au fost mult mai mari, în condiţiile în care doar achiziţia de cărbune şi transportul combustibului la Iaşi au ajuns la o valoare de circa 60 milioane euro.
La acest moment, Primăria mai dispune de un stoc de 3.000 de tone de cărbune şi o rezervă contractată de 32.000 tone, dar nu e clar în ce măsură această rezervă va mai fi adusă la Iaşi având în vedere costurile mari de achiziţie de anul trecut: 415 dolari/tonă (sumă ce include şi transportul – 86 dolari/tonă). În prezent, o tonă de cărbune ajunge la doar 160 dolari (fără transport).
„Datorită presiunii absolut fireşte pe care comunitatea europeană o pune pe cei care folosesc diverşi combustibili, alţii decât gazele naturale sau surse de tip biomasă sau hidro, reţeta cu cărbune va fi mult diminuată pentru a nu mai plăti certificate verzi. Nu a fost atât de grea sarcina cărbunelui pe cât de grea a fost sarcina pe care Comisia Europeană o pune în utilizarea cărbunelui, ceea ce ne va duce la o altă orientare”, a conchis primarul Mihai Chirica.
Iaşul are două centrale de termoficare: cea din Tudor Vladimirescu produce agent termic prin arderea gazelor naturale, iar cea din Holboca foloseşte cărbune. Strategia Primăriei pe următorii ani este să mute întreaga activitate de termoficare în Holboca, prin construirea unei noi centrale care să utilizeze surse alternative cărbunelui.
La sistemul de termoficare al Iaşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare.