Programul național antigrindină a fost întrerupt mai devreme decât în anii precedenți, cu o lună. Decizia a fost luată de către Ministerul Agriculturii, din cauza insuficienței fondurilor pentru operațiile necesare pe acest an.
Unii agricultori din Iași consideră că sistemul este eficient și foarte util, însă recunosc că acum sunt mai îngrijorați de secetă decât de grindină.
Deși de obicei activitatea unităților de combatere a căderilor de grindină se încheia în luna octombrie, oficialii din Ministerul Agriculturii au decis să oprească sistemul mai devreme din lipsă de fonduri.
Vestea a afectat fermierii din județul Iași, care au fost deja afectați de grindină în acest an, adăugându-le o grijă în plus.
În alte zone ale țării, fermierii au exprimat o mai mare îngrijorare în legătură cu eficacitatea sistemului de combatere a grindinei și au cerut Ministerului Agriculturii să suspende operațiunile de lansare a rachetelor antigrindină. Această solicitare a fost deja pusă în aplicare în județul Prahova încă din luna iulie a acestui an, scrie ZDI.
16 puncte de lansare rachete antigrindină în județul Iași
Conform unui raport prezentat de reprezentanții MADR, SNACP are în prezent 6 UCCG operaționale, cu 99 de PL, iar alte 7 PL urmează să fie activate în acest an. Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Iași are două grupuri: Cotnari, cu 12 PL, și Huși, cu 4 PL și un radar dedicat.
Cele 16 PL protejează aproximativ 370.000 de ha, cu o utilizație de 393 de rachete antigrindină în sezonul 2023, la un cost de peste 1.500 de euro pe rachetă. În medie, în România, sunt folosite în jur de 4.000 de rachete pe an.
Fii alături de noi pe Facebook!