O echipă de cercetători francezi este „pe cale” să găsească o soluție pentru a dezvolta un dispozitiv care să detecteze prezența coronavirusului prin analiza respirației unui pacient, un sistem de tip etilotest, relateaza smartradio.ro
Vineri, 31 iulie, experții de la spitalul Croix-Rousse din Lyon, au spus că sunt încrezători cu privire la posibilitatea de a ajunge la rezultate concludente. Începând cu luna iunie, cercetătorii au comparat aerul expirat al „câtorva zeci” de pacienți bolnavi de Covid-19 cu cel expirat de subiecți sănătoși, folosind un dispozitiv numit spectrometru de masă.
„Când o persoană suflă în dispozitiv, înregistrăm compoziția chimică a aerului expirat. Și fiecare expirație conține 30.000 de informații pe secundă ”, a explicat Christian George, director adjunct al Institutului de Cercetare pentru Cataliză și Mediu din Lyon (Ircelyon). „Facem o procesare statistică pentru a vedea ce informații diferă de la pacienții cu Covid-19 la persoanele sănătoase”, a continuat el.
Identificarea « semnăturii » COVID-19
Mai presus de toate, „primele calcule au arătat că putem separa bolnavii de oamenii sănătoși”, a spus el. Christian George este totuși prudent, deoarece echipa sa se află încă în faza de cercetare. „Acum trebuie să ne asigurăm că ceea ce observăm este specific pentru Covid și că alte boli respiratorii au o semnătură distinctă”, a adăugat cercetătorul. Prin urmare, echipa sa trebuie să identifice clar semnătura coronavirusului, pentru a determina care sunt compușii volatili tipici.
La fel de rapid ca un etilotest
Scopul cercetării lor este de a face posibilă crearea unor teste ușor de utilizat, pacienții bolnavi fiind detectați imediat după ce suflă în dispozitiv. La fel ca un etilotest, acesta ar indica printr-un led cu lumină verde dacă persoana este sănătoasă sau cu roșu dacă este infectat. O modalitate de a face triere rapidă.
Mai mult, această metodă de detectare ar putea chiar marca „începutul unei noi ere a diagnosticului medical” și poate fi extinsă și la alte patologii respiratorii, specifică cercetătorii.