Federația Generală a Sindicatelor „Familia” anunță că va organiza un protest față de intenția Guvernului României de a elimina facilitățile fiscale acordate sectorului de construcții.
Protestul va avea loc pe 26 iulie, în Piața Victoriei din București, între orele 09:00 și 13:00, o manifestație care a fost, de altfel anunțată și de Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), care a atras atenția că renunțarea la aceste stimulente va accentua migrația forței de muncă și munca la negru, scrie wall-street.ro.
Redăm mai jos poziția integrală primită de la Federația Generală a Sindicatelor „Familia”:
„Graba cu care Guvernul României intenționează să-și încalce angajamentele luate prin PNRR este greu de înțeles. Conform PNRR, Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, Guvernul României s-a angajat în fața UE că va modifica Codul Fiscal „în vederea reducerii graduale a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor. Reducerea treptată a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor va începe în 2025 și se va finaliza până la sfârșitul anului 2028” (subl. n.).
Așadar, de ce Guvernul României vrea să introducă dintr-o dată, de la 1 septembrie 2023, o măsură programată pentru a fi adoptată gradual în perioada 2025 – 2028? Acest lucru afectează credibilitatea statului român și introduce o mare doză de instabilitate și lipsă de predictibilitate în mediul economic, afectând atât lucrătorii, cât și firmele din sector. În consecință, considerăm că este mai mult decât justificat protestul lucrătorilor din construcții și industria materialelor de construcții, ale căror venituri vor fi grav afectate, dacă o astfel de măsură intempestivă va fi luată de către guvernanți.
Reamintim că angajații din construcții beneficiază de facilitățile fiscale până în 2028 (conform reglementărilor din PNRR), ce constau în scutirea de impozit pe venit, de la plata contribuției sociale de sănătate și reducerea contribuțiilor la pensii.
La acestea s-a adăugat și un salariu minim brut este de 4.000 lei pe lună. Introducerea acestor fiscale în construcții a avut un impact considerabil în piața muncii și asta pentru că a dus la o stabilizare în ceea ce privește recrutările, mai mare comparativ cu perioada anterioară implementării legii. Măsura a fost introdusă de Guvernul PSD, în 2018, prin Ordonanța 114/2018.
Guvernul României discută despre eliminarea facilităților fiscale din sectoarele IT, construcții și agricultură și s-a vorbit despre un calendar care ar include datele 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024, în care sunt prevăzute renunțări la aceste scutiri.