În „zona roşie” a unităţii se află internaţi şase copii pozitivi, cu manifestări ce necesitau supraveghere sau asistenţă ATI. „Din păcate, unul dintre copii este intubat şi ventilat mecanic, cu afectare pulmonară importantă”, spun medicii de aici. La ce manifestări trebuie să fie foarte atenţi părinţii?
Cinci paturi libere la ATI COVID la Iaşi, după ce ieri s-au raportat patru decese în rândul pacienţilor infectaţi cu SARS COV2.
În continuare, au rămas libere două paturi la Unitatea Mobilă de ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase, şi câte un pat la Spitalul de Recuperare, Spitalul „Sfântul Spiridon” şi Spitalul CFR. La Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna”, gradul de ocupare pe ATI este de 100%, scrie ziaruldeiasi.ro.
Şi mai gravă este situaţia la secţia ATI COVID de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”, secţie unde, până acum două luni, nu se făceau internări.
“În Spitalul de Copii există patru paturi de ATI destinate pacientului pozitiv şi alte patru paturi destinate pacienţilor suspecţi, dar tot la ATI. În acest moment, în zona roşie sunt şase copii pozitivi, dintre care trei copii necesită supraveghere, monitorizare şi managementul de ATI. Deşi numărul cazurilor este în creştere, şi în populaţia pediatrică se remarcă şi agravarea simptomatologiei cu care se adresează copiii. În principiu, au început şi ei se aibă manifestări respiratorii, manifestări care nu erau foarte frecvente în rândul populaţiei pediatrice până acum. Predominau formele digestive sau formele de natură neurologică.
Din păcate, unul dintre copii este intubat şi ventilat mecanic, cu afectare pulmonară importantă. În general, pacienţii pediatrici care dezvoltau manifestări respiratorii aveau comorbidităţi, adică micuţi care aveau anumite boli diagnosticate cel mai frecvent în spitalul nostru. Acum sunt şi aceşti copii care nu au o boală patentă diagnosticată. Rămâne un semn de întrebare dacă aceşti copii care sunt atinşi acum în valul trei au sau nu o boală nediagnosticată şi care îi predispune la a dezvolta acestă formă mai severă. Este un motiv de alarmă atât pentru noi, cât şi pentru părinţi; trebuie toate normele instituite, de igienă, de prevenţie, de distanţare socială”, a spus Lavinia Ionescu, medic specialist ATI, coordonator ATI COVID a Spitalului de Copii „Sfânta Maria”.
Medicii avertizează părinţii că, în general, trebuie să fie atenţi la triada de acum cunoscută a COVID 19 – tuse, febră şi dispnee – care de oboicei la copii are un răsunet spectaculos. În primă instanţă, părinţii trebuie să se adreseze medicului de familie atunci când apare orice schimbare mai particulară în starea copilului.
Dacă tratamentul indicat pentru acasă nu funcţionează, atunci, aceştia trebuie să se prezinte cu copiii în UPU, unde cei mici vor fi investigaţi. Ieri, rata de incidenţă a continuat trendul descendent, ajungâd pe municipiul Iaşi la 3,15 la mia de locuitori, de la 3,25, iar la nivelul judeţului Iaşi la 2,27 la mia de locuitori.