Medicii infecţionişti, dar şi cei care se află în prima linie a pandemiei, au reţineri în ceea ce priveşte deschiderea şcolilor în fizic pentru toţi elevii, indiferent dacă învaţă la şcoala dintr-o comună sau în oraş.
Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist, fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase, şi Radu Crişan, managerul de la Spitalul de Pneumoftiziologie, spun că deschiderea şcolilor se va putea face doar în anumite condiţii.
„A testa dascălii şi elevii înainte de a ajunge în sala de clasă, până pe 8 februarie, este o condiţie esenţială, dacă nu vrem să ne întoarcem înapoi de unde am plecat, şi poate şi mai rău! Dată fiind intrarea în colectivităţi mari, de 35-40 de copii în clasă, în spaţii reduse, va fi extrem de dificil de gestionat răspândirea virusului, mai ales că, în spaţiul educaţional, testarea este făcută mai mult «de nevoie»“, a spus Carmen Dorobăţ.
Radu Crişan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, este de părere că deschiderea şcolilor este o decizie sensibilă, şi că este greu de estimat ce se va întâmpla după.
„Toate aceste lucruri trebuie făcute ştiinţific şi foarte bine documentate. Cel mai indicat este ca un epidemiolog să-şi dea avizul. Deşi a trecut aproape un an de zile, nu putem fi foarte siguri pe ceea ce se întâmplă cu această pandemie.“, a declarat Radu Crişan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.
Mai multe detalii in Ziarul de Iași