Dragi ieșeni,
Până astăzi, nu am crezut că mai pot fi dezamăgit crunt de politică. Nu am o mare experiență politică, nu sunt politician de carieră. M-am înrolat în această activitate când deja eram realizat ca om. Am activat în mediul de afaceri zeci de ani și am considerat că am ajuns la un moment în care pot da ceva comunității. Nu am intrat în politică să mă îmbogățesc, și cred că acest lucru este evident pentru toată lumea. Nu mi-am uitat meseria de bază, nu sunt ca alții care ocupă funcții publice de zeci de ani.
În contextul crizei provocate de pandemia de Covid-19 am încercat să iau cele mai bune decizii pentru ieșeni, pentru comunitate, indiferent de cât de greu sau imposibil de realizat păreau. Împreună cu medici respectați pe plan național și mondial, am decis că Iașul și Moldova au nevoie de un spital nou, modern, care să ne ajute pe toți în lupta cu necruțătorul virus.
Am apelat la Consiliile Județene din Moldova și împreună cu Asociația Euronest, din care fac parte toate Consiliile Județene din Moldova, am decis să demarăm acest proiect. Chiar dacă nu facem parte din aceeași familie politică, am sperat că e nevoie de unitate, nu de orgolii și interese politice, mai ales că toate Consiliile Județene au în subordine spitale.
Totul s-a făcut contracronometru. Nu e o situație ușoară pentru nimeni din lume, dar toți cei care au pus umărul la acest proiect au înțeles necesitatea acestui spital mobil, unic în România la nivel de dotări și funcțiuni. Chiar dacă trece primul val, ne așteaptă aproape sigur un altul. Cum ne-am putea în ochii oamenilor dacă nu am fi mai bine pregătiți pentru al doilea val, pentru un alt virus, pentru o altă situație de urgență? Se pare că unii nu înțeleg aceste lucruri sau se fac că nu le înțeleg și doresc să facă doar politică în acest momente în care mii de familii sunt afectate de noul coronavirus.
Și tocmai pentru a ne arăta unitatea și solidaritatea, am apelat la EURONEST, asociație cu vastă experiență în atragerea de fonduri europene, inclusiv pe zona de situații de urgență.
Mai clar, în cei 12 ani de funcționare, EURONEST a implementat proiecte cu finanțare europeană și a derulat proceduri în valoare de peste 170 milioane lei, inclusiv pentru echipamente pentru situații de urgență. Nici uneia dintre aceste proceduri nu i-au fost vreodată aplicate corecții sau penalități, desi au făcut obiectul a numeroase misiuni de verificare și audit din partea entităților abilitate. De asemenea, fiind o entitate de utilitate publică, situațiile financiare sunt auditate anual de un auditor extern, selectat prin procedură publică. Nici aceste rapoarte nu au consemnat în vreun an abateri de la prevederile legale.
Acum, guvernul PNL spune că toate aceste lucruri nu contează, că asociația de utilitate publică formată din toate Consiliile Județene din Moldova, care a achiziționat cu fonduri europene ambulanțe pentru SMURD, mașini și echipamente pentru Inspectoratele pentru Situații de Urgență din toată regiunea de Nord-Est nu are voie să fie eligibilă pentru fondurile europene alocate pentru lupta cu Covid-19, deși OUG nr. 43/2020 din data de 6 aprilie precizează clar că se decontează spitalele mobile.
Oamenii trebuie să înțeleagă că aceasta e doar o decizie politică, o decizie a unui grup de interese (PNL-PMP) fără nicio justificare obiectivă. Un om cu un pix în mână a scris că acest spital trebuie plătit doar de ieșeni și nemțeni, iar alții au avizat și aprobat că așa vor ei. Simplu. Fără nici o repercursiune, fără nici o remușcare, fără nici o jenă.
Prin POIM au fost repartizate României 50 milioane de euro doar pentru spitale mobile. Am făcut tot ceea ce a depins de noi să decontăm cheltuielile cu spitalul pe fondurile europene. Concret, în data de 3 aprilie am alocat suma necesară prin Hotărâre a Consiliului Județean, pe 6 aprilie a fost dată OUG nr. 43/2020 cu includerea spitalelor mobile în lista cheltuielilor eligibile, iar pe 30 aprilie am transmis propuneri la Ghidul aflat în dezbatere publică pentru includerea consiliilor județene și a asociațiilor de dezvoltare intercomunitară în lista solicitanților eligibili. Din păcate, ieri a apărut varianta finală a Ghidului având ca potențiali solicitanți, doar IGSU și MAPN.
Nu dezarmăm. Mai avem și alte posibilități de obținere a finanțării, pe alte axe, inclusiv luăm în calcul o asociere cu IGSU, așa cum s-a mai procedat și în trecut.
Să țineți minte dragi ieșeni! Să nu uitați ce fac acești oameni pentru dumneavoastră. Să vă amintiți atunci când vin la dumneavoastră și vă cer votul. Să vă amintiți de ei când vin la Iași cu sacul de promisiuni!
Sunt dezamăgit, dezgustat și frustrat de modul în care acest guvern înțelege să își apere locuitorii de efectele pandemiei. În loc să facă scut în jurul românilor, ei fac scut în jurul intereselor de partid și a celor electorale. Voi continua să muncesc pentru ieșeni, pentru a le apăra interesele, dar acest guvern trebuie să plece.
Acest guvern nu lucrează pentru români și în interesul românilor, indiferent de locul în care aceștia se află. Sunt atât de multe dovezi, de la cozile de la granițe și până la eliminarea Iașului de la decontarea acestui spital, de la lipsa materialelor sanitare din spitale și până la bâlbele care au creat vidul legislativ de la sfârșitul săptămânii trecute, de la alocările de fonduri guvernamentale (660.000 lei pentru un milion de ieșeni) și până la defrișarea pădurilor, de la numirile controversate în funcții cheie și până la destituirea profesioniștilor și înlocuirea lor cu cadre de partid, amante, soți, veri, șoferi, cumătri etc.
Dragi ieșeni, vă promit că acest spital se va face în ciuda tuturor piedicilor, în ciuda tuturor cumătrilor și finilor, în ciuda tuturor policienilor care și-au uitat menirea și care confundă interesul personal cu cel al comunității.