În România, prima schimbare a orei din 2023 se face în ultimul weekend din luna martie. Mai exact, în noaptea de 25 spre 26 martie, România va trece la ora de vară 2023.
Sistemul orei de vară presupune ajustarea ceasului cu o oră pentru a beneficia de mai multă lumină naturală.
Atunci când trecem la ora de vară, ceasului se dă înainte cu o oră. Astfel, ora 03.00 devine ora 04.00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puțin cu o oră.
La ora de iarnă, ceasul se dă înapoi cu o oră și ora 04.00 devine ora 03.00.
Când se trece la ora de vară în 2023
România va trece la ora de vară pe data de 26 martie 2023. Aceasta zi va avea 23 de ore și va fi practic cea mai scurtă zi din an, scrie stirileprotv.ro.
Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 20 martie.
După echinocțiul de primăvară, „ziua se va mări”, iar „noaptea va scădea”, până la solstițiul de vară care va avea loc pe 21 iunie 2023.
Când va reveni România la ora de iarnă 2023
Revenirea la ora de iarnă se va face în ultimul weekend din luna octombrie, mai exact în noaptea de 28 spre 29 martie.
Atunci ora 04.00 va deveni ora 03.00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puțin cu o oră.
Ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an.
Istoricul schimbării orei în lume
Prima dată, subiectul despre sistemul de schimbare al orei a fost abordat în secolul al XIX-lea. Neozeelandezul George Vernon Hudson a redactat o lucrare în care a propus ca ceasul să fie dat înainte cu două ore în luna martie și cu două ore înapoi în octombrie pentru ca oamenii să se bucure mai mult timp de lumina soarelui.
La acel moment, reprezentanții Societății Americane de Psihologie din Philadelphia au apreciat lucrarea, însă ideea nu a fost pusă în practică.
În 1905 britanicul William Willett a prezentat o altă lucrare prin care le-a propus specialiștilor să dea ceasul înainte cu câte 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și cu câte 20 de minute înapoi în fiecare duminică din septembrie.
Lucrarea lui William i-a atras atenția lui Robert Pearce, un membru al Parlamentului britanic, care în 1908 a depus un proiect de lege în acest sens. Regatul Unit a adoptat o lege privind schimbarea orei în 1916, la un an după decesul lui Willet.
Când s-a adoptat prima dată ora de vară în lume
Germania a fost prima ţară care a implementat ora de vară. Acest lucru s-a întâmplat pe 30 aprilie 1916, în timpul Primului Război Mondial. Raționamentul din spate a fost de a reduce consumul de cărbune.
La scurt timp, ideea a fost preluată de Marea Britanie şi alte state, printre care şi SUA. Dar după încheierea războiului, multe dintre state au renunţat la ora de vară şi au revenit la timpul standard dinainte. Cu toate acestea, ora de vară a revenit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, din aceleași motive, ca în cazul precedent, potrivit historia.ro.