Proiectele de investiţii în panouri solare mai mici de 50 kW nu vor mai avea nevoie de aprobare, ci doar de înştiinţarea autorităţilor. Europarlamentarul Dan Nica a declarat că, prin modificările legislative adoptate luni, implementarea proiectelor din domeniul energiilor regenerabile va fi mult mai rapidă, datorită reducerii și, în unele cazuri, a eliminării termenelor pentru acordarea autorizațiilor.
„Se introduce pentru instalațiile solare sub 50 kW o procedură simplă de notificare, fără să mai fie nevoie de vreo aprobare. Reușim, practic, o schimbare majoră, pentru că termenele actuale de implementare a proiectelor pentru energiile regenerabile merg până la șapte ani, și asta nu doar în România, ci și în Germania. Este o lentoare inadmisibilă, cauzată de o birocrație excesivă, căreia îi punem capăt”, a declarat europarlamentarul Dan Nica, potrivit Mediafax.
Noi reguli pentru accelerarea investiţiilor în regenerabile
El afirmă că în Comisia europarlamentară pentru Industrie, Energie și Cercetare (ITRE), a obținut un sprijin larg pentru modificarea Directivei privind energiile regenerabile, în vederea diversificării surselor de energie în UE și pentru accelerarea dezvoltării energiei regenerabile, pentru a înlocui combustibilii fosili în consumul casnic și industrial. Dan Nica a explicat că se reduc termenele-limită pentru acordarea autorizațiilor în cazul proiectelor din zonele de accelerare a energiei din surse regenerabile și că fiecare stat membru va stabili ce zone sunt mai potrivite pentru instalarea accelerată de instalații pentru producerea de energie din surse regenerabile.
„Termenul maxim de aprobare va fi de 9 luni, inclusiv pentru elementele de rețea energetică aferente acestora și racordarea la rețea, și de maxim 6 luni pentru creșterea capacității sau pentru instalații noi cu o capacitate electrică mai mică de 150 kW, precum și pentru racordarea acestora la rețea”, a precizat Dan Nica.
Proiectele de panouri solare mai mici de 50 kW nu mai necesită aprobare, ci doar notificarea autorităţilor
Liderul europarlamentarilor PSD a menționat că, în afara zonelor prioritare, pentru aceleași tipuri de proiecte precum cele menționate, termenele vor fi de 18 luni (față de cei 2 ani propuși de Comisia Europeană), respectiv de 1 an. „În cazul echipamentelor de energie solară în structuri artificiale, inclusiv clădiri, procesul de acordare a autorizației pentru instalarea echipamentelor de energie solară, inclusiv a instalațiilor solare integrate în clădiri, în structuri artificiale existente sau viitoare, cu excluderea suprafețelor de apă artificială, aprobarea proiectului va trebui să fie făcută în maxim 3 luni și se introduce, pentru instalațiile solare sub 50 kW, o procedură simplă de notificare. De asemenea, cerințele pentru construcții în vigoare urmează să fie eliminate. Instalația de energie solară integrată în clădiri va fi scutită de evaluarea impactului asupra mediului”, a detaliat Dan Nica.
O altă noutate va fi termenul de verificarea a cererilor, de către autoritățile publice, de 30 de zile de la data depunerii cererilor pentru instalații noi de energie regenerabilă, cu excepția cererilor pentru instalații cu o capacitate electrică mai mică de 150 kW. Pentru astfel de instalații și pentru noi aplicații de realimentare a centralelor, faza de verificare se va finaliza în termen de 15 zile.
Sursă: observatornews.ro
Citește și: Concedieri masive la Amazon. Peste 10.000 de angajați şi-ar putea pierde locurile de muncă