Cristian Ghinea de la USR are pe mână, ca ministru, o sumă importantă. E vorba de 30,4 de miliarde de euro, bani europeni alocați României în primul rând pentru redresarea mediului de afaceri din țară afectat grav de pandemie. Banii vin prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Primele dezbateri publice pentru actualizarea PNRR au cuprins teme specifice ONG-urilor. Preferința vădită pentru ONG-uri a fost exprimată prin ierarhizarea făcută de ministrul ong-ist, celor care pot aplica pentru PNRR: “Este nevoie de implicarea reprezentanților ONG. Ai societății civile și mediului de afaceri în discuții reale și transparente. PNRR este, cu toate aceste proiecte ce vor fi incluse, șansa reală pentru modernizarea României”, a declarat ministrul Ghinea.
Potrivit unor dezvăluiri făcute de evz.ro, similitudinile dintre Cristian Ghinea de la Proiecte Europene, Vlad Voiculescu de la Sănătate și Cătălin Drulă de la Transporturi, miniștrii ai USR-PLUS, au același numitor comun. E vorba de ONG-urile care i-au creat și ale căror interese i-au propulsat în politica de vârf.
“Cristian Ghinea, asemeni lui Vlad Voiculescu și Cătălin Drulă este un progresist pur-sânge. A absolvit Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) după care a activat în ONG-urile finanțate de George Soros: Freedom House-SAR, APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent. În 2007-2008 face un master la London School of Economics. (…)
Concret, cei care i-au plătit bursa la Londra, fundațiile lui Soros din România, i-au pus condiţia să se implice în problemele societăţii civile și să promoveze în public ceea ce învățase la master. Ceea ce Ghinea a şi făcut”, susține sursa citată.
Ghinea, legături periculoase cu serviciile
La întoarcerea în țară a creat ONG-ul Centrul Român de Politici Europene (CRPE) de unde a fost propulsat consilier de stat în Cancelaria Guvernului Cioloș. Apoi a fost ministru al Fondurilor Europene în anul 2016. Tot în 2016 candidează la Parlament din partea USR-ului condus atunci de Nicușor Dan și devine deputat. În anul 2020 câștigă un nou mandat de deputat tot pe listele USR condus acum de Dan Barna. Iar în decembrie 2020 devine a doua oară ministru în același portofoliu ca în 2016: fonduri europene.
Numele lui Cristian Ghinea a stat în jurul a numeroase scandaluri. Unul dintre ele a izbucnit în momentul în care ONG-ul a lui Ghinea și a partenerului său, Ciprian Ciucu a fost dat afară cu scandal din Alianța de ONG-uri “Romania Curată”, condusă de Alina Mungiu Pippidi. La acel moment, Ghinea a fost acuzat de Pippidi ca ar fi fost sprijinit de SIE să obțină contracte în Republica Moldova.
În timpul acelui scandal, potrivit presei, chiar Cristian Ghinea a spus că și fostul consilier prezidențial de politică externă, Iulian Chifu, l-ar fi acuzat că ar fi fost agent al serviciului secret moldovenesc. Iar unele redacții au prezentat detalii în legatură cu banii obținuti de ONG-ul lui Ghinea, CRPE, de la Ministerul de la Externe: “Fondurile primite în 2012 si 2013 au fost de 170.000 de euro”.
Cea mai importantă miză a scandalului: banii
Intr-un articol publicat în Dilema veche, Ghinea a răspuns acuzațiilor și a prezentat cea mai importantă miză a scandalului cu Alina Mungiu Pippidi: banii.
Pe site-ul “România Curată” , un articol semnat de o colaboratoare în octombrie 2016 îl descrie pe Cristian Ghinea ca fiind un trădător al fostei lui protectoare care l-a promovat, Alina Mungiu Pippidi. El era caracterizat ca fiind un oportunist politic, servil cu oricine era ministru de Externe pentru că ONG-ul lui era abonat la contracte cu MAE, plătite cu sute de mii de euro. Se scria și că era un apropiat al lui Sebastian Ghiță, al SIE și al SRI. În plus, în articol se precizează că în primul lui mandat de ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș a avut rezultate zero în accesarea de bani europeni.
Contracte cu dedicație și zero absorție de bani europeni
Ca ministru a dat proiecte cu dedicație către SRI, dar a avut zero absorții de bani europeni, susține sursa citată.
“Dat fiind că sub mandatul său de ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș nu s-au atribuit fonduri de către minister ci s-au purtat lupte cu software-ul STS, cea mai notabilă realizare a ministrului Ghinea a fost aprobarea din fondul operaţional aflat în subordinea lui a proiectului cu dedicație pentru SRI, care adaugă 25 de milioane de euro la fondurile pentru supravegherea neconstituţională a cetăţenilor, inclusiv date despre sănătate, executate de regulă prin intermediul unor firme securiste faimoase.”
Mai multe detalii pe Capital.ro