Succesul campaniei de vaccinare în comunitățile rurale, unde interesul este mai scăzut, depinde foarte mult și de încrederea pe care o au oamenii în cadrele medicale.
Un medic de familie, de origine siriană, care are cabinetul într-un sat din Iași, a reușit până acum să convingă mai bine de 35% dintre pacienți să se imunizeze. Cei mai mulți spun că erau reticenți la început. Dincolo de munca de convingere, medicul se ocupă și de programări pentru fiecare pacient în parte.
Mustafa Hamoud este medic de familie în Osoi de mai bine de 15 ani. S-a născut în Siria și a venit în România în anii 80 să învețe medicină. Apoi, a decis să rămână definitiv. Are 1.800 de pacienți în grijă și spune că e foarte fericit că a reușit să convingă pe mai bine de o treime dintre ei să se vaccineze împotriva COVID-19.
Mustafa Hamoud, medic de familie: „Când fac vizita la domiciliu explic oamenilor, mă întâlnesc cu oamenii pe stradă, prin sat, explic. Sunt care, mă rog, amână o săptămână, zece zile, pe urmă vin. Se aude că vecina a făcut vaccin, de ce să nu facă și dânsa”!
Doctorul Mustafa Hamoud spune că în comunitățile rurale nu e suficient sa faci campanie de informare. Oamenii trebuie ajutați să ajungă să se imunizeze.
Mustafa Hamoud, medic de familie: „Am avut noroc ca pe lângă satul nostru aici este un centru, aproape de sat și am încercat să-i programez, eu personal îi programez pe platforma, le dau recipisă. Îi urmăresc după vaccin, dacă e vreo problemă”.
Aflați amănunte de pe digi24.ro.