În zilele de 6-7 mai 2023, la Muzeul „Mihail Sadoveanu” Iași va avea loc ediția cu numărul 40 a Sărbătorii liliacului, un eveniment de tradiție organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași.
Astfel, în spațiile muzeale și în grădina „vilei cu turnișor pătrat” din Copou se vor desfășura numeroase activități culturale și educative, dedicate florilor, primăverii, naturii renăscute, pornind de la floarea-simbol a locului, liliacul.
Vizitatorii se vor putea bucura de ateliere verzi, de creație, de educație muzeală și literară, de spectacole muzicale, de poezie și de teatru, expoziții și recitaluri.
Florile și cărțile ocupă un loc important, așa că organizatorii vor amenaja standuri cu aranjamente florale și vegetale, iar elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași vor participa la un schimb de flori pe cărți. Evenimentul se va încheia duminică, 7 mai 2023, cu „poezia pe liliac”, un performance artistic ce îi are în centru pe poeții Elena Simion, Claudiu Ioan Maftei, Gabriela Vieru, Bogdan Vișan.
Mihail Sadoveanu a avut pasiuni care îl puneau într-un contact permanent cu natura: vânătoarea, pescuitul, drumețiile, pasiuni în urma cărora au ieșit de sub tipar pagini memorabile. Când, în anul 1918, Mihail Sadoveanu s-a mutat împreună cu numeroasa familie de la Fălticeni la Iași, a adus cu el câteva fire de liliac, pe care le-a plantat în parcul „vilei cu turnișor pătrat” din Copou, vila din capătul de sus al Copoului.
Floarea de liliac a devenit, astfel, un simbol al locului. În data de 5 noiembrie 1980, în această vilă a fost inaugurată Expoziția permanentă „Mihail Sadoveanu”, titulatură generică aprobată, la acea vreme, pentru muzeele nou înființate. Pornind de la floarea-simbol, în ziua de 20 mai 1984, muzeografii literari ieșeni au organizat prima ediție a evenimentului Sărbătoarea liliacului, care a devenit eveniment de tradiție și care, de atunci, se desfășoară în fiecare primăvară, în preajma înfloririi liliacului.
Sărbătoarea liliacului din anul 2023 este organizată în parteneriat cu: Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (Facultatea de Horticultură Iași), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”,
Departamentul de Ingineria și Managementul Mediului), Direcția pentru Agricultură Județeană Iași (Sere Bârnova, Vasile Buzdugan, Mirela Iliescu, Dadu Deco), Palatul Copiilor Iași, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – Centrul de Servicii Sociale„Bucium” Iași, Societatea de Servicii Publice Iași, ECOarena Iași, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași, Corul „Do-Re-Mi” Miroslava (județul Iași), Sound Art, Flowers Simo, Lavanda Laurei, Carolina Neculcea.
Programul complet se află pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.