De astăzi, creştinii ortodocşi intră în Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor, ultima din Postul Paştelui. La biserici se fac slujbe numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ. În această săptămână nu se lucrează, iar participarea la slujbe este foarte importantă.
Ce reguli trebuie să respecte cu sfințenie creștinii
În prima zi din Săptămâna Mare, slujba este dedicată lui Iosif, care a fost vândut de fraţii săi în Egipt cu 30 de arginţi. Totodată, astăzi începe curățenia de Paște. Locuința trebuie aerisită, pentru a scoate relele acumulate în timpul iernii, se spală şi se văruiesc casele, iar mobilierul se repară și se curăță. “Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”
„Marțea Seacă” ne pregăteşte pentru intrarea în cămara Mântuitorului, cu parabola celor zece fecioare.
Miercuri se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului care greşeşte. Până miercuri, inclusiv, se mai pot spăla și călca. După această zi, bărbații își ajută nevestele la treburile gospodărești.
Ce tradiții există în Joia Mare?
Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile trebuie să meargă la biserică și să împartă colaci de post, vin, miere și fructe. În această zi se fac cele mai importante copturi de Paște: pasca și cozonacii. De asemenea, este ziua în care se roșesc ouăle și în care credincioșii se împărtășesc, după ce s-au spovedit. Tot în Joia Mare se ține post cu mâncare uscată, iar la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca.
În această seară oamenii merg la biserică la Denia celor 12 Evanghelii, în care sunt amintite spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de taină la care s-a instituit taina Împărtășaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani și prinderea Domnului de către cei care voiau să-l ucidă. Conform tradiției, în noaptea de dinainte de Joia Mare sau în dimineața acestei zile se deschid mormintele și sufletele morților se întorc la casele lor.
Obiceiurile din Vinerea Mare
În Vinerea Mare, numită și Vinerea Neagră, tradiția spune ca este bine să se țină post negru. Aceasta este ziua în care Iisus a fost răstignit și a murit pe cruce. Simultan, credincioșii care nu pot să țină post negru nu trebuie să mănânce urzici, iar în mâncare nu se pune oțet, deoarece lui Iisus i s-a dat să bea oțet după ce a fost biciuit. În această zi nu se găteşte, nu se face foc și nu se lucrează în gospodărie.
Această zi este una din puținele în care nu se oficiază Sfânta Liturghie. Totuși, credincioșii trebuie să meargă seara la biserică, la slujba de pomenire a Patimilor Domnului.
Ultima zi din Post
Sâmbăta Mare este ziua în care are loc Învierea iar postul se încheie, împreună cu pregătirile pentru Sărbătoarea Paștelui. În această noapte preoţii împart Lumina.