O nouă rundă a programului „Rabla pentru electrocasnice” a început luni. Peste 15 mii de români s-au înscris până la orele după-amiezii pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, iar platformă mai este deschisă încă 5 zile.
Cei interesați pot primi tichete cu sume între 200 și 500 de lei pe care le vor folosi ca să își cumpere frigidere, mașini de spălat, uscătoare și alte aparate pentru casă cu un consum mic de energie. Pentru că în sesiunea trecută, mai puțin de jumătate din tichete au fost folosite, autoritățile au schimbat regulile.
Doritorii își pot face cont pe site-ul electrocasnice.afm.ro până pe 26 noiembrie. Voucherele au o valoare între 200 şi 500 de lei, scrie stirileprotv.ro.
Pentru un frigider clasa E, de exemplu, oamenii primesc 400 de lei. Au fost, de altfel, cele mai căutate la ediția trecută. Diferența se vede la consum. Iar preţul diferă între clase cu câteva sute de lei. Un frigider cu cel mai mic consum, poate ajunge în medie la câteva mii de lei.
Cine vrea să cumpere o mașină de spălat rufe, prin program, trebuie să caute una din clasa C, sau peste. Primesc un tichet de 400 de lei.
Care este diferența între 2 mașini de spălat vase, care au aceeași capacitate: 9,5 litri. Prima are clasă energetică C, iar la 100 de cicluri de spălare de 3 ore, consumă în total 77 kW/h. Cea ce de a doua, clasa energetică E, tot la 100 de cicluri de spălare de 3 ore, consumă 95 kW/h, cu aproape 20 kW/h mai mult. Iar diferența de preț este de 250 de lei.
Avantajul este însă că multe magazine acceptă și plata în rate, pe lângă folosirea voucherului.
Daniel Apostol, directorul unui magazin de electronice și electrocasnice: „Avem foarte mulți clienți care optează la plata cu cardul de credit, sau direct cu credit în magazin. Nu trebuie neapărat clientul să își ridice produsul. Îl putem livra, iar pe cel vechi îl ridicăm gratuit”.
Anul trecut voucherele s-au epuizat rapid, însă jumătate dintre cei care le-au obținut, nu le-au folosit și au blocat astfel banii. Mulți s-au înscris fără să se intereseze de prețuri și s-au trezit că produsele depășesc bugetul. Iar acum nu se mai pot înscrie la aceeaşi categorie de produse.