Aceasta, alături de mausoleu, aparţinea regretatului anticar ieşean Dumitru Grumăzescu. Monumentul are o poveste fabuloasă. Cumpărătoarea, avocata Geanina Poroşnicu, nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei, dar surse din piaţă vorbesc de o sumă de ordinul sutelor de mii de euro, scrie ziaruldeiasi.ro.
“Vreau să înapoiez ceva Iaşului, prin acest gest. O să fie nemaipomenit dacă reuşesc să restaurez tot monumentul”.
Una din cele mai vestite şi misterioase statui din Iaşi, veche de 150 de ani, a fost cumpărată şi urmează să fie reabilitată. Statuia Uriaşei din cimitirul Eternitatea a fost cumpărată recent de avocata Geanina Poroşnicu de la familia defunctului anticar Dumitru Grumăzescu. De altfel, avocata a cumpărat mai multe lucruri de la soţia fostului anticat.
Ea nu doreşte să dezvăluie preţul oferit, dar surse din piaţă ne-au precizat că numai cripta Uriaşei a fost cumpărată cu o sumă de ordinul sutelor de mii de euro. Sume de bani comparabile ar urma să fie cheltuite cu reconstrucţia criptei. Av. Poroşnicu spune că va aduce constructori din străinătate cu experienţă în recondiţionarea monumentelor.
“Am primit multe lucruri de la domnul Grumăzescu. O să îmi trebuiască foarte mulţi bani ca să o restaurez. Are 9 firide şi două osuare. Mausoleul este din marmură de Carrara. Vreau să înapoiez ceva Iaşului, prin acest gest. O să fie nemaipomenit dacă reuşesc să îl restaurez. Este jalnic de murdar, în interior este totul degradat, s-a furat până şi portiţa de intrare în mausoleul de 30 de metri pătraţi.
A fost furată şi portiţa mică care înconjoară mausoleul, au furat până şi banca din interior. De asemenea, au furat şi elementele din bronz ale ornamentelor. De când o ştiu eu, tot îi lipsea câte ceva. Sper să o restaurez, la fel cum am restaurat şi mormântul lui Dimitrie Anghel, mormântul Otiliei Cazimir. Însă acelea au fost simple, mausoleul Uriaşei este mare. Şi, cu toată legenda Uriaşei, acolo este totuşi mormântul unui ministru din familia Rosetti. Un văr drept al Elenei Cuza. Acum arată sinistru, nu te poţi gândi la nimic creştineşte”, a spus Geanina Poroşnicu.
Statuia Uriaşei are mai multe legende. Cripta este situată pe o alee lăturalnică din cel mai mare cimitir din Iaşi, Eternitatea, şi este străjuită de doi copaci.
Una dintre legende spune că statuia întruchipează fiica unui ieşean, care suferea de gigantism, boală din cauza căreia tatăl său ar fi împuşcat-o.
O altă poveste în care Uriaşa este personaj principal spune că fata sufoca pe oricine strângea în braţe, drept pentru care a fost ucisă.
O altă versiune a legendelor arată că fata uriaşă era batjocorită de copii pentru cum arăta şi pentru că era atât de diferită. Prietenii de joacă ar fi închis-o într-un loc întunecat, drept „pedeapsă”, iar după ce a reuşit să scape, ar fi rămas cu traume.
Aceasta a început să se comporte foarte urât cu toţi copiii pe care îi vedea şi să se răzbune pe toţi, ajungând foarte aproape de a omorî persoanele din jurul ei. În acel moment, tatăl „Uriaşei” ar fi luat decizia de a o ucide.
Gâtul, rochia şi palmele „Uriaşei” sunt acum scrijelite cu numele diferitelor persoane care au ajuns în zonă şi au ales să îşi lase urmele drept amintire în cimitir. În afara legendelor, povestea cea mai apropiată de realitate a statuii ar fi mult mai simplă. Aceasta ar fi fost cumpărată la sfârşitul secolului XIX de Vasile Beldiman de la un maistru vienez, şi a fost făcută cadou pentru a fi amplasată la mormântul familiei Rosetti.