Șase eurodeputați susțin propunerea IDEP de a extinde inițiativa #DiscoverEU pentru ruta feroviară Iași-Chișinău-Odessa, denumita UA-RM#DiscoverEU. Prin extensia #DiscoverEU propusă Comisiei Europene spre implementare, 10 mii tineri de 18 ani din regiunile Odessa, Iași și din Republica Moldova, vor putea călători cu trenul între Iași – Chișinău – Odessa, beneficiind de condiții de circulație gratuite.
Inițiativa #DiscoverEU lansată în 2018 în UE a oferit posibilitatea pentru circa 70 mii tineri din UE să călătorească în alte țări din UE, decât țara de reședință, cunoscând culturi și oameni noi, bucurându-se de avantajele liberei circulații din UE. Constatând succesul inițiativei #DiscoverEU a fost decis alocarea bugetului pentru anul 2022 necesar pentru 60 mii tineri din UE.
Prin replicarea inițiativei de succes #DiscoverEU implementate în UE și extensia acesteia pentru tronsonul feroviar regulat Iași-Chișinău-Odessa, se vor putea transmite bunele practici, contribuind la coeziune regională, stabilind relații de parteneriat între actorii cheie pentru această inițiativă transfrontalieră. Inițiativa UA-RM#DiscoverEU corespunde prevederilor Acordului de Asociere semnat de Ucraina și Republica Moldvoa cu UE, inclusivpriorităților Parteneriatului Estic care prevede conectivitate îmbunătățită cu UE și între țările Parteneriatului Estic.
Impactul direct al legaturii feroviare Iași – Chișinău – Odessa ar fi motivarea cetățenilor din cele 3 mari poluri de dezvoltare să poată opta pentru o vizită scurtă (tip City Break) deplasându-se cu trenul între Chișinău, Odessa sau Iași, prin aceasta impulsionând turismul regional. Domeniul turismului grav afectat de restricțiile de circulație legate de COVID are nevoie de măsuri concrete pentru a atrage turiști, al căror numar s-a diminuat drastic, motiv din care mulți angajați au fost disponibilizați.
Promotorii inițiativei de a lansa o rută feroviară regulată Iași – Chișinău (Căile Ferate din Moldova, IDEP și APIT), în scopul asigurării sustenabilității rutei Iași-Chișinău și asigurării fluxului de călători, au organizat evenimente ample de consultare cu denumirea Misiunea economică RM-RO-UA „Turismul – punte pentru Integrare Economică Europeană”, la Iași în data de 27 septembrie 2021 și la Odesa în data de 28 octombrie 2021, patronate și găzduite de primarii celor 2 orașe învecinate cu Republica Moldova.
Scopul acestor evenimente a fost de a aduce împreună actorii cheie privați și publici, care să conlucreze pentru a crea un climat favorabil relansării turismului, în special a celui regional, prin valorificarea rutei feroviare regulate Iași – Chișinău – Odessa, care va fi disponibilă începând cu 12 decembrie 2021. Odată cu lansarea rutei feroviare regulate Iași-Chișinău operatorii din domeniul turismului pot valorifica acest tronson Iași – Chișinău – Odessa pentru a invita potențialii turiști să participe la pachetele turistice de vizite scurte (tip City Break) cu trenul. Prin această inițiativă extinsă pentru ruta feroviară Iași – Chișinău – Odessa, cei 10 mii de tineri despre care am vorbit, viitori ambasadori UA-RM#DiscoverEU vor contribui la popularizarea tronsonului, promovand proiectul și in randul restului cetatenilor pentru a deveni calatori frecventi . Transportul feroviar este considerat transport verde, această inițiativă devenind cu atât mai mult importantă, cu cat anul 2021 este Anul European Feroviar, iar anul 2022 este numit Anul European al Tinerilor, inițiativa UA-RM#DiscoverEU pliindu-se perfect.