Netflix, cel mai popular serviciu de streaming la nivel internațional, își suspendă activitatea în Rusia.
Astfel, nu va mai exista opțiunea de creare de cont pentru utilizatorii noi de pe teritoriul rusesc. Și aplicația chinezească TikTok s-a aliniat cu măsurile restrictive impuse de Occident.
Utilizatorii din Rusia nu vor mai putea încărca conținut în platformă și nici să facă transmisiuni în direct din aplicație. Oficialii platformei au declarat că măsura vine ca o încercare de a preveni răspândirea știrilor false și a dezinformării.
Lista cu toate sancțiunile asupra Rusiei
Finanțe și economie
Înghețarea rezervei monetare. Rusia nu va putea să-și folosească rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari pentru a vinde și cumpăra rubla. Astfel de restricții au fost introduse încât Rusia să nu poată compensa o parte din sancțiunile impuse.
Cine a introdus: Europa, Marea Britanie, SUA.
Sancțiuni personale împotriva elitelor ruse și a membrilor familiilor acestora.
În special, sancțiunile se aplică președintelui rus Vladimir Putin, ministrului de externe Serghei Lavrov, vicepreședintelui Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, prim-ministrului Mihail Mișustin, ministrului Apărării Serghei Șoigu și ministrului de Interne Vladimir Kolokoltsev.
Pe lista persoanelor autorizate mai figurează șeful de securitate al FSB Alexander Bortnikov, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Gerasimov și membrii Consiliului de Securitate al Kremlinului. UE a impus sancțiuni împotriva tuturor celor 351 de deputați ai parlamentului rus.
Bunurile persoanelor fizice si societăților in privința cărora vor fi blocate sancțiunile impuse.
Cine a introdus: SUA, Japonia, Elveția, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Monaco
Sancțiunile datoriei suverane
Aceasta înseamnă că Rusia nu va avea acces la surse occidentale de finanțare pentru obligațiile sale de datorie și nici nu va putea strânge fonduri prin vânzarea de obligațiuni pe piețele financiare americane și europene.
Cine a introdus: SUA, Marea Britanie
Deconectați-vă de la SWIFT
Unele bănci rusești sunt, de asemenea, excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT. Bruxelles-ul a spus că acest lucru le va „opri activitatea în întreaga lume și va bloca efectiv exporturile și importurile rusești”.
Cine a introdus: Europa, SUA, Taiwan
Sancțiuni împotriva Băncii Centrale a Federației Ruse
Sancțiunile vor interzice oricărei persoane fizice sau juridice din Regatul Unit să efectueze tranzacții financiare cu participarea Băncii Centrale a Federației Ruse, a Fondului național de avere a Rusiei și a Ministerului de Finanțe al Federației Ruse.
Contributor: Marea Britanie
Sancțiuni împotriva Belarusului
UE impune sancțiuni împotriva lui Lukașenka și impune restricții comerciale privind combustibilii minerali, fier și tehnologie. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că regimul Lukașenko este „un complice al unui atac nemilos asupra Ucrainei”.
Cine a introdus: Europa, Canada
Sancțiuni împotriva băncilor
SUA au impus sancțiuni asupra a 10 bănci rusești de top, reprezentând aproximativ 80% din sectorul bancar al țării. De asemenea, guvernul SUA a interzis Sberbank, care reprezintă aproximativ 30% din afacerile bancare ale Rusiei, și filialelor sale să tranzacționeze prin SUA.
Dintre băncile sancționate: Promsvyazbank, VTB, Otkritie, Sovcombank, Sberbank, Gazprombank, RSGB, Alfa-Bank (nu există nicio legătură cu grupul financiar grecesc Alpha Bank prezent și în țara noastră), Moscow Credit Bank, Novikombank.
Limitele bancare
Regatul Unit a introdus o limită de 50.000 de lire sterline pentru conturile bancare ale cetățenilor ruși din Marea Britanie, iar UE a introdus o limită de 100.000 de euro în băncile din UE.
Limitarea practicii de eliberare a pașapoartelor de aur. Deținătorii de „pașapoarte de aur” ar putea vizita liber țările din spațiul Schengen, să le devină cetățeni și să aibă acces la sistemele financiare străine.
Cine a introdus: Europa, SUA, Marea Britanie și Canada
Oligarhii
UE a impus sancțiuni împotriva a 26 de oligarhi și propagandiști ruși. În special, lista include: Igor Sechin, CEO al Rosneft, Mihail Fridman, coproprietar al Alfa-Bank (nu există nicio legătură cu grupul financiar grecesc Alpha Bank prezent și în țara noastră), Serghei Roldugin, prieten din copilărie al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Olga Skabeeva, propagandist, Alexander Ponomarenko, oligarh, Ghenady Timchenko, Grupul Volga, Petr Fradkov, șeful Promsvyazbank.
Tehnologie
Oprirea aprovizionării cu chipsuri. Producătorii mondiali de cipuri opresc livrările către Rusia. Companiile au început să oprească livrările de produse de înaltă tehnologie după introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei de către SUA, Marea Britanie, Japonia și alte țări.
Sport UEFA
Comitetul Executiv al UEFA a decis să mute finala Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg la Paris. Echipele și cluburile naționale ale Federației Ruse sunt suspendate de la toate competițiile sub auspiciile UEFA și FIFA. În special, UEFA reziliază contractul cu Gazprom.
Formula 1.
Campionatul Mondial de Formula 1 a anunțat anularea viitorului Mare Premiu al Rusiei de la Soci.
Comitetul Olimpic Internațional. Organizatorii au spus că federațiile sportive internaționale ar trebui să reprogrameze sau să anuleze evenimentele sportive planificate în Rusia sau Belarus.
Hochei
Consiliul Federației Internaționale de Hochei pe Gheață a scos Rusia și Belarus din hocheiul internațional. Rusiei i s-a refuzat dreptul de a găzdui Campionatele Mondiale de juniori din 2023.
Liga Națională de Hochei a încetat relațiile cu partenerii de afaceri din Rusia.
Taekwondo
În semn de solidaritate cu Ucraina, Organizația Mondială de Taekwondo a retras centura neagră onorifică celui de-al nouălea dat lui Vladimir Putin, care a fost acordată în 2013.
În plus, în semn de solidaritate cu Comitetul Olimpic Internațional, imnul nu va fi cântat la competițiile internaționale de Taekwondo și nu vor fi afișate steaguri ale Rusiei și Belarusului. De asemenea, competiții nu vor fi organizate pe teritoriul acestor țări.
Industrie si transport
Închiderea spațiului aerian. Peste 32 de țări și-au închis spațiul aerian pentru aeronave din Rusia.
Printre acestea: Marea Britanie, Polonia, Bulgaria, Cehia, Lituania, Letonia, Estonia, România, Slovenia, Germania și Finlanda.
Interzicerea furnizării de avioane și piese de schimb către Rusia
Aeronavele de linie Airbus – 322 de avioane – au asigurat 40% din traficul de pasageri din aviație în Rusia. Sancțiunile privează efectiv transportatorii de posibilitatea de a opera această flotă.
Rusiei i s-a interzis, de asemenea, să cumpere avioane, chiar și în închiriere. Contractele de leasing existente vor fi reziliate. Aceasta este pierderea a 50% din flota aviației civile.
Cine a introdus: Europa, Marea Britanie
Companii energetice
SUA au impus sancțiuni companiei energetice Gazprom, companiei de conducte petroliere Transneft și companiei energetice RusHydro, precum și celor mai mari companii de transport de marfă, feroviar și telecomunicații din țară.
Interzicerea exportului de bunuri de înaltă tehnologie: semiconductori, calculatoare, echipamente de telecomunicații și senzori de securitate a informațiilor. De asemenea, companiilor din Marea Britanie și UE li se interzice să-și exporte mărfurile către companiile rusești de apărare, marina, transport și comunicații.
Acum va fi mai dificil pentru Rusia să cumpere bunuri și tehnologii necesare producției de petrol și gaze și industria aerospațială.
Porturi
Marea Britanie a anunțat închiderea porturilor pentru orice nave asociate cu Rusia.
Cum reacţionează companiile globale la războiul din Ucraina
- Facebook i-a blocat pe propagandiştii ruşi RT şi Sputnik din Uniunea Europeană.
- Livrările produselor lor în Rusia au fost suspendate de UAV Forecast, care arată zone sigure pentru zborurile cu drone, editorul programelor de grafică Insydium AMD și Intel.
- Instagram a început să eticheteze „media condusă de Rusia”.
- Twitter a blocat și posibilitatea de a înregistra conturi pentru ruși.
- Compania americană Meta, care deține rețelele sociale Facebook și Instagram, a încetat să monetizeze mass-media rusă. Google a suspendat monetizarea mass-media de stat din Rusia.
- Site-ul pornografic PornHub a interzis accesul la conținut pentru utilizatorii din Rusia.
- OnlyFans a restricționat accesul la conturile modelelor ruse și belaruse.
- Apple a încetat să-și vândă tehnologia în magazinul online oficial din Rusia. De asemenea, RT News și Sputnik News nu mai sunt disponibile pentru descărcare din App Store din afara Rusiei.
- General Motors și Volkswagen suspendă livrările de mașini către Rusia.
- Fintech
- Mastercard a deconectat mai multe instituții financiare rusești de la propria rețea de plăți.
- Disney, Sony Pictures și Warner Bros opresc distribuția filmelor lor în Rusia din cauza invaziei Ucrainei.
- Warner Bros a anulat deja difuzarea noului „Batman” în Rusia cu o zi înainte de premiera programată pentru 2 martie.
- Rusia a fost exclusă de la Eurovision 2022 din cauza agresiunii împotriva Ucrainei.
- Netflix a refuzat să difuzeze canale rusești
Lista este în curs de actualizare, conform Forbes.
Citește și Rețeaua Facebook nu va mai fi disponibilă în Rusia
P.S. A nu se confunda: Alpha Bank Romania nu are nicio legatura cu Alfa-Bank Rusia
Alpha Bank Romania precizeaza ca nu are nicio legatura si niciun fel de relatie cu Alfa-Bank Rusia si nici cu vreun alt grup financiar-bancar prezent in Rusia, Belarus sau Ucraina.
Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia, fondat in 1879 de catre J.F. Costopoulos. Grupul ofera o gama larga de produse si servicii financiare de inalta calitate atat in Grecia cat si in afara acesteia, avand una dintre cele mai mari rate de adecvare a capitalului din Europa. Activitatile internationale se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit, Luxemburg si Cipru.
Niciuna dintre subsidiarele Alpha Bank Group nu are vreo legatura si nu este in niciun fel asociata cu Alfa-Bank Rusia.
Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu operatiuni de banca universala. Banca sistemica, cu o prezenta nationala de peste 27 de ani, Alpha Bank Romania ofera o gama larga de servicii si produse moderne atat pentru persoane fizice, cat si pentru IMM-uri si segmentul corporativ.