Impozitul zero pe salariul minim este cea mai bună măsură pentru combaterea sărăciei şi poate fi aplicată din 2022 în agricultură, unde sunt salarii mici şi evaziune fiscală foarte mare, a declarat, joi seara, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.
„Impozitul zero pe salariul minim este cea mai bună măsură pe care o putem face să combatem cea mai mare problemă a României, şi anume sărăcia. E o măsură absolut realizabilă dacă avem dorinţă politică să o facem. În programul de guvernare începem să facem asta din 2022 într-un domeniu anume. Nu vă ascund că sper şi cred că acesta va fi agricultura, pentru că în agricultură sunt şi salarii mici şi evaziune fiscală foarte mare. O măsură „zero taxe” elimină această evaziune pentru că o face nerentabilă. De ce să te mai ascunzi, să nu plăteşti totul prin bancă dacă oricum nu mai există povară fiscala mare. Povara fiscală este cea care încurajează, de fapt, evaziunea fiscală”, a susţinut Năsui, la Antena 3, potrivit Agerpres.
La finele lunii noiembrie 2020, deputatul USR Claudiu Năsui declara că măsura „zero taxe pe salariul minim”, inclusă în programul USR PLUS de guvernare, ar urma să fie implementată gradual, pe parcursul a cinci ani, şi va viza în primul rând clasele sociale în care sunt cele mai mici salarii.
Pentru anul 2021, Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut cu 70 de lei, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Astfel, majorarea netă va fi de 40 de lei, de la 1.346 lei în prezent, la 1.386 lei, de la 1 ianuarie 2021.