România a intrat în clasamentul principalilor producători de cireșe din Uniunea Europeană, spune Comisia Europeană. Anul trecut am cules peste 75.000 de tone de fructe. Mai multe s-au produs doar în Polonia, Spania, Grecia și Italia.
În ultimii ani, pomicultorii de la noi și-au modernizat livezile și au putut accesa fonduri europene importante, dedicate acestui sector.
În ultimii ani, mulți pomicultori au plantat livezi denumite super-intensive. Față de cele clasice, unde distanța între pomi este de patru metri, în acestea este de doar un metru și jumătate. Densitatea le-a adus recolte mult mai mari. De pildă, un producător din Cotnari, județul Iași, care are livezi de cireși pe 37 de hectare a cules de două ori mai mult de pe porțiunea densă.
Bogdan Băianu, pomiculturor: „Anul ăsta am avut 22-23 de tone pe hectar, am avut ani când ne-am dus până în 25.”
Cireșele din aceste livezi ajung atât în magazine din țară cât și în Olanda, Germania și Italia. Ca fructele să reziste până la comercianți, producătorul a investit o parte din profit, împreună cu fondurile europene obținute, într-un depozit frigorific.
Bogdan Băianu, pomiculturor: „În felul ăsta putem să le păstrăm 2-3 săptămâni, timp în care ele intră deja la sortat și apoi pe termen lung le păstram în niște pungi speciale până la 4-6 săptămâni. ”
O producție bună de cireșe a obținut și un pomicultor din Vaslui. Are o livadă pe cinci hectare. Totul este automatizat. Iar anul acesta a fost primul cu rod. A cules 10 tone de cireșe, peste așteptările sale.
Cristi Bodescu, pomicultor: „Există senzori de umiditate. Frunza dacă scade în umiditate se pornește sistemul de irigații. În loc de 11 oameni avem nevoie de un singur operator pe tractor, care sunt eu.”
Anul trecut, am ajuns în clasamentul celor mai importanți producători de cireșe din Uniunea Europeană, cu o recoltă de peste 75.000 de tone de fructe, conform Eurostat.
Producții bune am avut, tot în 2021, și la alte fructe. De exemplu, am cules din livezi peste 600.000 de tone de mere. Creșteri s-au înregistrat și la prune, pere, nuci și în proporție mai mică, la caise.
(Sursa: StirilePROTV)