În Europa, România se află în fruntea clasamentului în ceea ce privește impactul puternic al sărăciei asupra copiilor și tinerilor. Conform datelor din 2021, utilizate în elaborarea unei strategii pentru sprijinirea părinților, peste 40% dintre copiii și tinerii români cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani se aflau în situație de risc de sărăcie sau excluziune socială.
Situația copiilor și tinerilor afectați de sărăcie în România este îngrijorătoare și necesită atenție sporită din partea autorităților și a societății în ansamblu. Există multiple aspecte care contribuie la această problemă, inclusiv lipsa accesului la educație de calitate, sănătate precară, lipsa locurilor de muncă bine plătite pentru tineri, precum și lipsa unor politici sociale eficiente.
”Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 2021, 41,5% dintre copiii şi tinerii români din grupa de vârstă 0-17 ani se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială, România înregistrând cea mai ridicată rată dintre ţările UE, urmată, la distanţă, de Spania (33,4%). Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a înregistrat, între anii 2018-2021, fiind afectaţi 3 din 10 copii în vârstă de până la 18 ani, iar dintre tinerii cu vârste cuprinse între de 18-24 ani, circa 1 din 4, pragul de sărăcie fiind mult peste nivelul de sărăcie corespunzător adulţilor” transmite News.ro.
În 2021, printre gospodăriile cu copii dependenți, cele mai grav afectate de sărăcie au fost cele numeroase, constituite din 2 adulți și 3 sau mai mulți copii dependenți, înregistrând un procent de 56,4%, în creștere față de anul 2018 (cu un procent de 53,4%).