În ultimele 24 de ore au fost raportate în oraşul Iaşi aproape 120 de noi cazuri de coronavirus. Rata de incidenţă pe municipiu este acum de 2,81 la mia de locuri. Indicatorul include şi cifrele raporate în focare. Dacă în următoarele 24 de ore se înregistrează peste 100 de cazuri, atunci rata de incidenţă ajunge la 3 la mia de locuitori. În acest caz, autorităţile pot pune în discuţie carantinarea oraşului, adică controlul stric al intrărilor şi al ieşirilor.
citește și: Nou record de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore, în România
Totuşi, atingerea unei rate de 3 la mia de locuitori nu este singurul criteriu luat în calcul de autorităţi pentru instituirea carantinei zonale. În iulie 2020, ministrul Sănătăţii a emis un ordin în acest sens, iar printre alte criterii se numără: trend crescător în ultimele 14 zile, o pondere majoritară a cazurilor în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi sanitare), personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP (în raport cu numărul de cazuri confirmate), personal insuficient în spitale care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu Covid-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecţie şi, nu în ultimul rând, gradul de ocupare a paturilor atât pe secţiile Covid, cât şi pe secţiile ATI să fie mai mare de 90% cu pacienţi din zona luată în calcul pentru instituirea carantinei.
citește și: Primarul Mihai Chirica a confirmat că este pozitiv la noul coronavirus
Situaţia de la nivelul unei localităţi este evaluată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) la propunerea DSP şi, dacă se avizează favorabil, procedura vizează sesizarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Ulterior, carantina zonală se instituie prin ordin şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în baza hotărârii CJSU. O carantină zonală este valabilă pentru cel puţin 14 zile, moment în care trebuie făcută o nouă evaluare a situaţiei locale.