Astăzi, 15 noiembrie 2021, începând cu ora 10.00, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihail Sturdza” al judeţului Iaşi, în prezenţa inspectorului general al IGSU, general-maior Dan-Paul IAMANDI, şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI din Republica Moldova, general-maior Mihail Sofronie HARABAGIU, a prefectului Judeţului Iaşi, Marian GRIGORAŞ, medicului şef UPU-SMURD Iaşi, dr. Diana Cimpoeşu, directorului D.S.P. Iaşi, dr. Vasile Cepoi, managerului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi dr. Florin Roşu, inspectorului şef al ISU Iaşi, colonel Ionuţ-Ciprian Grădinaru şi a altor oficialităţi locale, au participat la ceremonia de înmânare a meritelor deosebite personalului medical participant din perioada a doua în lupta cu noul coronavirus.
În semn de apreciere şi recunoştinţă pentru eforturile lor, prefectul judeţului Iaşi, domnul Marian Grigoraş, alături de oficialităţi ieşene, la finalul misiunii, din partea autorităţilor locale şi judeţene – a înmânat distincţii de onoare personalului participant, iar domnul general-maior Dan-Paul IAMANDI, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a înmânat distincţii de onoare din partea DSU echipelor medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii şi IGSU al MAI din Republica Moldova care au sprijinit statul român în lupta cu pandemia de Covid-19, în perioada 18 octombrie – 15 noiembrie 2021.
La data de 18 octombrie 2021, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adopta Hotărârea nr. 89 din 18.10.2021 privind acceptarea asistenţei internaţionale oferită României de Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19, la propunerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din Republica Moldova şi oferta de asistenţă internaţională transmisă de ministrul sănătăţii din Republica Moldova ambasadorului României, constând în punerea la dispoziţie a unei echipe medicale împreună cu echipaje SMURD care să sprijine unităţile spitaliceşti la îngrijirea pacienţilor cu COVID-19.
Misiunea umanitară, voluntară, în scopul sprijinirii cadrelor medicale din România, la Iaşi, în criza sanitară cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2, a avut loc sub egida Uniunii Europene prin instrumentul de finanţare ESI (European Civil Protection And Humanitarian Aid Operations – Emergency Support Instrument).
Relaţiile bilaterale strâns legate între România şi Republica Moldova continuă să urmărească de o manieră prioritară acordarea de sprijin comun, la nevoie, în spiritul relaţiei speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură. Respect Republica Moldova!
Sursa: Ziarul de Iași