De mai bine de trei luni, Iașul a devenit casa multor dintre refugiații ucraineni care au fugit din calea războiului. Din februarie și până acum, autoritățile locale, împreună cu ONG-urile din Iași, oferă sprijin material și moral acestor persoane. Chiar dacă numărul lor este mai mic în comparație cu momentul în care a început conflictul, sute de persoane tranzitează Iașul sau rămân în capitala Moldovei. Doar în ultimele 24 de ore, 123 cetățeni ucraineni au ajuns în Iași, prin Punctul de trecere de la Sculeni.
Locuri libere disponibile pentru refugiații ucraineni
Din totalul de 2.559 locuri disponibile pentru refugiații din Ucraina la nivelul județului Iași, erau ocupate, ieri, 382, iar 2.177 locuri erau libere.
Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Alte spații vor fi puse la dispoziție în funcție de numărul de refugiați care solicită cazare în județul Iași. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu pe parcursul zilei
au transmis autoritățile.
Sute de persoane sunt sprijinite de către fundațiile din Iași, care le oferă masă, cazare și tot ceea ce au nevoie pentru a duce un trai linișit.
„De mai bine de 2 luni ne vedem în fiecare săptămâna pentru a ajuta comunitatea de ucraineni din judetul Iași! La depozitul nostru găsesc mereu haine, alimente, papuci, articole pentru copii și alte produse. Peste 300 de persoane au ajuns doar într-o singură zi la noi. Peste 3.000 de persoane au ajuns în total până acum la depozitul nostru, iar peste 4.000 de persoane au fost ajutate, începând cu 25 februarie, când am dat start campaniei Împreună pentru Ucraina”, au transmis reprezentanții Asociației Împreună pentru Miroslava. Ruxandra CAȘU
Sursa: Evenimentul