La Spitalul Clinic de Recuperare sute de pacienți au fost vindecați în ultimul an, după ce au urmat un program post-COVID derulat de medicii, psihologii și fiziokinetoterapeuții de aici.
„Este un program de recuperare pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, respiratorii, sau cu alte afecțiuni care sunt provocate de SARS-CoV-2. După ce trec prin această formă, pacienții, mai ales cei care au forme severe sau moderate ale COVID-19, rămân cu manifestări clinice precum oboseala, lipsa de aer (dispnee), palpitații, uneori o stare de oboseală la efort continuu, tulburări de ritm, lipsa poftei de mâncare. Mai mult, constată că au avut o scădere în greutate și au nevoie de suplimente, de o alimentație mai bogată”, a spus prof.univ.dr Florin Mitu, șeful clinicii de Cardiologie de la Spitalul de Recuperare.
Acest program, derulat gratuit de medicii de la Spitalul de Recuperare, se bazează pe o evaluare atât fizică, cât și biochimică, dar și printr-o testare de efort pulmonară. Se dorește ca astfel să fie cunoscute modificările survenite în starea de sănătate a pacientului.
„Adaptăm programul funcție de particularitățile pacientului. Depinde dacă are și patologii asociate, precum obezitate, diabet, boli cardiovasculare, neurologice, respiratorii. Funcție de aceste particularități noi realizăm un program care se derulează pe durata a 10-12 zile în spital.
Pe lângă evaluarea clinică, zilnică, medicul curant specializat în recuperare, nutriționistul, psihologul și fiziokinetoterapeutul și bineînțeles de colegi din alte secții, în cazul în care este nevoie”, arată dr. Florin Mitu.
După primul an de pandemie, în 2021 au fost foarte mulți pacienți care au venit în programe de recuperare atât cardiovasculare, cât și respiratorii derulate la Spitalul de Recuperare din Iași, unul dintre puținele programe derulate gratuit în unitățile medicale din țară.
„Avem 50 de paturi pentru recuperare, au fost 10-15 pacienți care veneau săptămânal pentru a intra în aceste programe de recuperare specifică post covid, pe lângă pacienții care aveau alte afecțiuni cardiovasculare și veneau pentru programe specifice de recuperare sau pentru alte afecțiuni în evaluare sau pentru diagnostic”, a continuat șeful Clinicii de Cardiologie.
Mulți dintre acești pacienți nu ar fi ajuns la spital cu forme medii și grave dacă s-ar fi imunizat. „Mulți dintre ei erau nevaccinați. Unii îi rugau pe medici să vină să îi vaccineze și pe ei, chiar dacă se aflau în perioada de boală. Desigur, nu era posibil. Le-am explicat, au înțeles, iar ulterior au făcut acest vaccin”, a menționat prof. Mitu.