Ieri, la Iaşi, într-o vinere neagră, 34 de cruci au fost “croite” de firmele de pompe funerare numai pentru cei morţi de Covid. Pe fiecare cruce există un nume. În spatele fiecărui nume, există o viaţă răpusă de o decizie, de un gest. Fie al NEvaccinării la timp, fie al nepăsării.
“Fără mască”, morgile spitalelor acum funcţionează, după principiul cinic: „unul vine, altul pleacă”. Prin rotaţia celor decedaţi, ieri, în morgile COVID din Iaşi, nu mai era niciun loc, la fel ca şi pe sectoarele cu aport de oxigen sau secţiile ATI, scrie ziaruldeiasi.ro.
COVID, doar o brăţară “de la maternitate până la final”
Morga de la Spitalul de Pneumoftiziologie este plină astăzi. Era plină, de fapt, şi ieri. Este şi firesc, sunt doar patru „paturi”. Toate paturile însă, ocupate cu pacienți COVID, şi asta tot mereu, în cel puţin în ultimele şapte zile. De aceea, medicii au strigat după ajutor la cei de la ISU, aşa cum au strigat atunci când izbucnea pandemia, în urmă cu doi ani, doar pentru a-i tria. Corturile ridicate atunci, însă, se vor ridica din nou pentru “vizitatorii” care au pierdut bătălia.
“Este prea puţin patru locuri pentru ceea ce se întâmplă. Am vorbit cu ISU să suplimentăm această dramă pe care o trăim, să suplimentăm cu un cort care să fie amplasat în apropierea morgii, spaţiu adecvat din toate punctele de vedere, igienic, termic etc. Deocamdată, nu avem nevoie de spaţiu, dar trebuie să fim pregătiţi”, a spus dr. Irina Chiseliţă, medic primar, şeful Secţiei de Anatomie Patologică de la Spitalul de Pneumoftiziologoie.
În general, conform protocolulului, în orice spital, orice mort COVID este „îmbrăcat” în „dublu sac” de plastic negru. Peste fiecare sac, înăuntru şi în afară, se pune un strat de formol, astfel realizindu-se dezinfecţia. Dacă, anul trecut, pacientul COVID era fără haine, într-un sac negru de plastic, acum, protocolul prevede ca persoana decedată să fie îmbrăcată.
„Păstrăm decenţa şi respectăm regulile scrise şi nescrise ale durerii. Toţi aceşti oameni, nu sunt cifre. De fapt, fiecare dintre cei care părăsesc această lume are un nume. Numele său este legat de mâini din maternitate. Este brăţara pe care o primeşte când se naşte. Aşa este şi cea de la final, cu numele său. Este un ciclu real şi trist. Sună trist, dar este o brăţară a morţii şi a vieţii. Ceea ce este mai trist este faptul că toţi, aproape toţi, sunt nevaccinaţi”, adaugă Irina Chiseliţă.
”Fiecare vine, îşi ia necazul şi pleacă cu el mai departe”
O brăţară a “vieţii şi a morţii” a fost lipită pe sacul negru al tinerei de doar 18 ani răsupusă de COVID, din Botoşani, pe un pat de la la Spitalul de Pneumoftiziologie. S-a înâmplat în urmă cu câteva zile.
“A fost cea mai mare dramă. Să vii să îţi iei copilul, ca mamă, când a împlinit vârsata majoratului, aşa… este de nedescris. Nu poţi spune în cuvinte ce simţi, nici ca medic, ca om, ca nimic. Da, era, într-un sac negru, la doar 18 ani! La doar 18 ani!”, a mai spus dr. Irina Chiseliţă. Tânăra suferea şi de o boală autoimună care îi afecta şi alte organe. Cât ar fi trăit fără Covid? “Asta nu cred că mai conteză acum! La vârsta asta, 18 ani, chiar şi cu bolile asociate… Oricum ar fi, orice clipă, zi, an în plus contează. Nu pot spune cât!”, a adăugat dr. Irina Chiseliţă.
Dramele de la Pneumoftiziologie sunt şi dincolo, la spitalele vecine. La Spitalul de Boli Infecţioase ”Sfânta Parascheva”, morga este plină. 10 pe 10. Pentru cei care lucrează aici, moartea a devenit un lucru firesc. “Morga spitalului este plină mereu. Comparativ cu ATI, este la fel. Protocolul, oricum, prevede că, două ore, pacientul decedat trebuie să stea pe salon pentru monitorizare. Există un spaţiu-tampon pentru pacienţii care nu mai încap pe care, decamdată, nu îl folosim”, a spus Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Dincolo de biroul 1 al unităţii medicale, sunt însă cei care numără sacii negrii şi cei care îi plâng pe cei care s-au dus. “Nu e nimic neobişnuit. Nu stăm de vorbă cu familia. Fiecare vine, îşi ia necazul şi pleacă cu el mai departe”, a spus Viorel Balan, necropsier la Spitalul de Boli Infecţioase.
Aseară, în capela cimitirului „Sf. Petru şi Pavel“ opt familii îşi plângeau morţii. Şase sicrie aveau capacele bătute în cuie. Sâmbătă şi duminică vor fi înmormântări până după-amiază