Deşi perioada în care se realizează recensământul naţional se apropie de final, aproape 4 milioane de oameni încă nu s-au înregistrat. După ce completarea datelor online a dat multe bătăi de cap, iar metoda clasică din casă în casă nu a dat roade din lipsă de recenzori, autorităţile redeschid centrele fixe pe ultima sută de metri. Acolo vor fi ajutaţi să îşi treacă datele toţi rezidenţii care nu au ştiut sau nu au putut până acum să îşi înregistreze datele.
Sute de centre de recenzare asistată s-au redeschis sau urmează să se redeschidă în toată ţara. Este practic ultima soluţie pentru cei care nu s-au descurcat pe internet sau la care recenzorul nu a ajuns acasă, scrie observatornews.ro.
Cetăţeni: Am fost plecați în concediu. Și nu ne-a găsit acasă bănuiesc. Și am încercat aici la noi in centre.
-Eram plecat cand au venit cu afisul si acum nu merge liftul si nu cred ca urca nimeni pana la 10 pe scari, – N-am avut timp.
Reporter: N-aţi încercat online?
Cetăţean : Nu.
Reporter: Nu a venit recenzorul?
Cetăţean: Nu.
La sediul primăriei Galați, zeci de oameni au intrat azi pe ușa instituției la fel ca în cursul săptămânii. Toți pentru recensământ.
Virginia Mihăilă: Nu am incercat pentru că n-am avut timp și am fost convinsă că asistată e mult mai profesional din punct de vedere al recensământului. Merge din prima.
Ultimele zile pentru recenzare
Anca Popescu – dir. Direcția de Statistică Galați: În urma autorecenzarii, etapei de autorecenzare recenzare asistată, la nivelul judetului Galați a rămas un număr de 254 de mii de persoane care ar fi trebuit să fie recenzate. Din acest număr, 59,6 la suta s-au recenzat deja prin metoda directă.
Şi la Bucureşti în centrul din incinta Institutului Naţional de Statistică este forfotă mare. În ultimele două zile aproximativ 400 de persoane s-au recenzat. Nu toţi cei care ajung în centru reuşesc să completeze şi formularul.
Recenzarea se încheie într-o săptămână. Cine refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 3.000 de lei.