Creditele de nevoi personale devin din ce in ce mai avantajoase atat pentru oamenii care intampina dificultati financiare si au nevoie de sume mari de bani, cat si pentru cei care au nevoie de sume mai mici, dar intr-un timp scurt. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, legislatiei in vigoare, dar si bancilor si institutiilor financiare nebancare, datorita faptului ca acestea nu mai sunt la fel de exigente in acordarea acestor produse in comparatie cu deceniul trecut. In plus, concurenta le-a determinat sa puna pe piata oferte atragatoare pentru clienti.
Cu toate acestea, un credit trebuie rambursat integral, conform conditiilor agreate la semnarea contractului pentru a evita situatii neplacute.
Iata ce trebuie sa faci pentru achitarea eficienta a ratelor
Exista foarte multe tipuri de credite disponibile pe piata, de la un simplu imprumut rapid cu buletinul, la credite ipotecare, in functie de suma solicitata. Daca tii cont de cateva sfaturi, vei rambursa aceste imprumuturi fara intarzieri si fara a-ti afecta istoricul de plata.
Tine evidenta asupra cheltuielilor regulate
In fiecare luna ai cheltuieli inevitabile. Printre acestea se afla chiria, daca este cazul, telefonul, factura de lumina sau cea de gaze. Pentru a sti suma aproximativa pe care o pierzi astfel, fa o medie a ultimelor 6 luni si vei afla cat te costa toate aceste utilitati si ce bani iti raman pentru alte cheltuieli. Din suma ramasa, poti folosi un procent pentru a-ti satisface diverse placeri, indiferent ca este vorba de un weekend la munte, o seara in oras sau, pur si simplu, mici pofte zilnice. Totusi, este important sa te limitezi si sa nu aloci acestor placeri un procent prea mare.
Fa-ti o lista cu prioritati
Daca iti vei monitoriza activitatea financiara, vei vedea ca unele cheltuieli nu sunt foarte importante si, uneori, inutile. De aceea, trebuie sa-ti faci o lista cu prioritati. Pentru a evita sa pierzi banii alocati acestor datorii, asigura-te ca iti setezi data scadenta a platilor la o zi sau doua dupa primirea salariului, astfel incat sa stii ca primele tranzactii pe care le faci sunt cele care conteaza. In acest fel, iti poti imbunatati si istoricul de plata, deoarece datoriile platite inainte de termenul scadent au un impact pozitiv si te pot ajuta daca doresti sa soliciti un alt credit in viitor.
50-30-20
Un bun exemplu pentru plata eficienta a datoriilor il constituie poporul american. Acesta se ghideaza dupa un plan denumit 50-30-20. Denumirea planului arata, de fapt, procentul alocat celor 3 tipuri de cheltuieli lunare. Mai exact, 50% din buget trebuie alocat celor prioritare (chirie, rate bancare, alimente si utilitati, etc), 30% poate fi folosit pentru hobby-uri si timp liber, adica haine, iesiri etc., iar 20% trebuie directionat catre economii pe care le poti folosi pentru rambursarea anticipata a unor credite sau pentru diverse investitii financiare.
Tinand cont de cateva sfaturi, iti va fi mult mai usor sa-ti organizezi stilul de viata si sa nu ai presiunea datoriilor. In acelasi timp, economisesti si pentru viitorul tau si iti va fi mult mai usor sa treci peste perioadele solicitante din punct de vedere financiar.