Pe turnurile rafinăriei Lukoil din Ploieşti au fost proiectate chipul lui Vladimir Putin şi mai multe mesaje anti-război. Ineditul protest a avut loc în noaptea de miercuri 20/21 aprilie şi a fost organizat de Greenpeace care, prin acest demers, vrea să atragă atenţia că Europa finanţează războiul lui Putin din Ucraina prin importul de combustibili fosili.
„Activişti Greenpeace România atrag atenţia că solidaritatea reală cu Ucraina înseamnă ca Guvernul României şi Ursula von der Leyen să oprească importurile tuturor combustibililor fosili ruseşti.
Fiecare companie de combustibili fosili care provine din Rusia e pătată de sângele civililor ucişi în invazia Ucrainei. Dacă vrem cu adevărat să îi ajutăm pe cei fugiţi din calea războiului şi să oprim masacrul din oraşele ucrainene, atunci trebuie să renunţăm imediat la gazul, petrolul şi cărbunele rusesc. STOP PUTIN! STOP COMBUSTIBILI FOSILI DIN RUSIA!”, scriu, pe Facebook, cei de la Greenpeace.
Reprezentanţii Greenpeace, mai atrag atenţia că de la începerea războiului lui Putin, doar statele baltice şi Polonia şi-au asumat un embargou asupra combustibililor fosili proveniţi din Rusia.
„Restul statelor europene, inclusiv România, finanţează războiul lui Putin în Ucraina. Până în acest moment au plătit peste 38 miliarde de euro din prima zi de război.
Compania Lukoil are operaţiuni în zeci de ţări din întreaga lume şi este a doua cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, după gigantul de stat Rosneft. Chiar dacă a avut de suferit după primele 5 sancţiuni impuse de Comisia Europeană, e nevoie de un embargo total asupra combustibililor fosili proveniţi din Rusia pentru încetarea războiului şi instaurarea păcii”, transmit activiştii de mediu.
”Europa finanţează războiul lui Putin din Ucraina prin importul de combustibili fosili. Dacă vrem cu adevărat să îi ajutăm pe cei fugiţi din calea războiului şi să oprim masacrul din oraşele ucrainene, atunci trebuie să renunţăm imediat la gazul, petrolul şi cărbunele rusesc, indiferent de costurile economice pe care le implică o astfel de decizie. E vremea să fim cu adevărat oneşti şi să răspundem la întrebarea: Suntem dispuşi să renunţăm la petrolul rusesc pentru a salva vieţi omeneşti? Soluţii există. Trebuie doar să ne asigurăm că autorităţile din România le şi implementează. Este timpul ca liderii mondiali şi instituţiile financiare să întrerupă toate legăturile cu companiile ruseşti de combustibili fosili şi, prin urmare, să promoveze pacea şi justiţia climatică”, a declarat expertul în Climă şi Energie Greenpeace România, Vlad Cătună.
Sursa: G4media