După ce a rămas fără valută ca urmare a sancţiunilor internaţionale, Rusia a decis să ceară ca plățile pentru livrările de gaz către Europa să se facă în ruble.
„Nu are sens să furnizezi mărfuri din Federația Rusă către UE și să primești plata în moneda lor, plățile de gaze vor fi făcute în ruble”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit Ria Novosti.
„Am luat decizia de a implementa o serie de măsuri pentru a trece la plăţi în ruble pentru gazul rusesc exportat în ţări neprietene şi să renunţăm la toate tranzacţiile în monede care au fost compromise”, a declarat Vladimir Putin, cu ocazia participării la o şedinţă a Guvernului de la Moscova.
Liderul de la Kremlin a subliniat că livrările vor continua în conformitate cu volumele și prețurile stipulate în contracte.
Putin a cerut Băncii centrale de la Moscova să instituie în cel mult o săptămână un sistem de plăţi exclusiv în ruble pentru exporturile de gaz spre Uniunea Europeană.
Amintim că la începutul acestei luni, guvernul de la Moscova a aprobat o listă de 44 de state considerate „neprietenoase”, care au condamnat invadarea Ucrainei şi au impus sancţiuni Rusiei.
Putin instructed Gazprom to transfer payments for #Russian gas supplies to #Europe into rubles "as soon as possible". pic.twitter.com/IJIQUbv0kc
— NEXTA (@nexta_tv) March 23, 2022
Livrările de gaz ale Rusiei, mai mari de când a început războiul
La o lună de la începerea războiului, Rusia transportă mai multe gaze naturale prin conductele care traversează Ucraina iar Moscova plăteşte în continuare toate sumele datorate pentru tranzitul gazelor spre Europa, informează Bloomberg.
Livrările zilnice de gaze naturale ruseşti la unele puncte de frontieră au crescut cu peste 50% comparativ cu minimele atinse în luna ianuarie, în condiţiile în care tranzitul de gaze prin conductele din Ucraina s-a dublat pe măsură ce companiile energetice s-au grăbit să facă achiziţii după invazie.
Moneda națională a Rusiei s-a devalorizat masiv după ce țările din grupul celor șapte state puternic industrializate (G7) au impus sancțiuni dure Moscovei pentru invadarea neprovocată a Rusiei.
Liderii europeni vor aproba săptămâna aceasta un nou acord pentru achiziționarea în comun de gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen, pentru iarna următoare. Temerile legate de șocuri de aprovizionare au crescut de când Rusia a declanșat războiul în Ucraina. Conflictul a provocat creșteri record ale prețurile energiei și a forțat UE să-și reducă dependența față de gazul rusesc, o mișcare ce va necesita alternative de importuri din Qatar sau SUA.
Sursa: Antena3