Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis să amâne pronunţarea pentru data de 12 mai. Aceasta este cea de a patra amânare a sentinţei în Dosarul Colectiv.
La termenele trecute, judecătorii au transmis că au luat decizia amânării din cauza complexității deosebite a speței, dar și pentru că avocaţii părţilor au continuat să depună concluzii scrise după termenul stabilit de instanţă în luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus în data de 28.02.2022. Instanța a mai spus că are nevoie de timp și pentru deliberare şi redactarea hotărârii.
Așadar, inculpații din primul dosar, adică patronii clubului (Anastasescu, Mincu, Gancea), pirotehniştii (Moise, Zaharia), directorul firmei de artificii (Niță), pompierii ISUBIF (Radu, Matei), primarul Piedone şi funcţionarele de la Primăria Sectorului 4 (Iofciu, Ganea, Moțoc) mai au de aşteptat verdictul final.
Sentinţa se va da la condică.
Care sunt condamnările în dosarul Colectiv
Condamnarile Colectiv în prima instanţă date de Tribunalul Bucureşti:
– Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
– cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
– Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
– pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;
– Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
– George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare;
– Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare
– Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani
– Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunității.
Ce au solicitat avocaţii inculpaţilor
În cadrul dezbaterilor finale, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, susţinând că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.
De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.
Procurorii au susţinut că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au murit. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir,” au spus aceștia.
Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul „Colectiv”.
Sursa: Antena3