Asociația Club Sportiv Pionii Regelui și Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos, în parteneriat cu Asociația Clubul de Șah GAMBIT Huși, anunță cu bucurie finalizarea cu succes a proiectului “Șah pentru Stare de Bine”. Derulat pe o perioadă de 6 luni, proiectul a avut ca obiectiv principal îmbunătățirea stării de bine a copiilor din comunități vulnerabile prin activități bazate pe șah și workshop-uri pentru starea de bine, promovând dezvoltarea personală și incluziunea socială.
Rezultate remarcabile ale proiectului:
- 49 de copii din comunități vulnerabile, dintre care 17 din comuna Romănești (județul Iași), 20 din comuna Drânceni și municipiul Huși (județul Vaslui) și 12 copii nevăzători din cadrul Liceului Special „Moldova” din Târgu Frumos, au participat activ la programul de antrenamente și activități șahistice.
- Peste 200 de copii și tineri din Regiunea Moldovei au beneficiat de lecții demonstrative și au participat la cele 5 ediții ale competiției Turneul Pionilor: Competiție pentru Stare de Bine și Incluziune Socială.
- Evaluările realizate la începutul și finalul proiectului au demonstrat îmbunătățiri semnificative atât în competențele șahistice, cât și în starea de bine a participanților.
Activitățile desfășurate în cadrul proiectului:
- Antrenamente săptămânale și sesiuni de grup, coordonate de antrenori de șah și sprijinite de un psiholog pentru a asigura o abordare integrată și adaptată nevoilor fiecărui copil.
- Organizarea a 5 ediții a competiției Turneul Pionilor: Competiție pentru Stare de Bine și Incluziune Socială, deschisă publicului, care a promovat incluziunea și implicarea comunităților locale.
- Tabără educativă, ce a combinat activități recreative și de învățare, consolidând legăturile dintre participanți.
- Dezvoltarea și testarea unei metodologii șahistice personalizate, ce va putea fi utilizată în viitoare programe similare.
Prin intermediul activităților desfășurate, “Șah pentru Stare de Bine” a demonstrat că șahul este mai mult decât un joc – este un instrument valoros pentru dezvoltarea abilităților cognitive, sociale și emoționale. Copiii implicați în proiect au arătat un progres impresionant în ceea ce privește încrederea în sine și modul în care percep stresul.
Citiți și Trump pregătește o discuție cu Putin pentru a „pune capăt” războiului din Ucraina
Mulțumiri și perspective de viitor: Asociația Club Sportiv Pionii Regelui și Asociația Clubul de Șah GAMBIT Huși adresează mulțumiri partenerilor, antrenorilor, psihologilor, părinților și tuturor celor care au susținut acest proiect. Proiectul “Șah pentru Stare de Bine” reprezintă doar începutul unui demers amplu de promovare a incluziunii sociale prin activități educative și creative.
„Studiile din domeniul psihologiei cognitive demonstrează că șahul este un instrument educațional eficient, contribuind semnificativ la dezvoltarea abilităților de gândire critică și a funcțiilor executive ale creierului, precum planificarea, analiza și luarea deciziilor. În plus, practicarea regulată a șahului stimulează memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă, elemente esențiale în adaptarea la medii complexe și imprevizibile. Copiii care se implică în astfel de activități nu doar că învață să anticipeze mișcările și să gestioneze riscurile, dar își îmbunătățesc și capacitatea de a colabora și de a respecta reguli.” a declarat Dănilă Emilian, instructor sportiv în cadrul Asociației Clubul de Șah Gambit Huși și antrenor implicat în proiectul „Șah pentru Stare de Bine”.
Proiectul “Șah pentru Stare de Bine“ este derulat de Asociația Club Sportiv Pionii Regelui în parteneriat cu Asociația Clubul de Șah Gambit Huși și finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a programului În Stare de Bine
Fii alături de noi pe Facebook