Potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Senat, persoanele cu tatuaje, piercing-uri sau implanturi ornamentale pe față, gât sau pe mâini nu vor mai avea posibilitatea de a participa la concursurile sau examenele pentru ocuparea funcțiilor de polițist.
Potrivit sindicaliștilor SIDEPOL, proiectul de lege a fost elaborat de o parte dintre parlamentarii semnatari împreună cu reprezentanți ai sindicatului și ai Poliției Române și vine ca o reacție la modificările, intervențiile și declarările de neconstituționalitate asupra unor articole din Statutului Polițistului, acțiuni care s-au derulat și perpetuat ani la rând.
„Scopul acestei inițiative legislative este să repare, clarifice și să consolideze anumite prevederi care în prezent creează multiple disfuncționalități cu privire la instituția împuternicirii pe funcțiile de conducere, stabilității pe post, modalității de recrutare, procesului de mutare și alte situații practice întâmpinate de-a lungul timpului”, spun reprezentanții SIDEPOL.
Printre modificările făcute în proiect se regăsește și clarificarea problemei legate de existența unor elemente ornamentale pe corpul celor care își doresc o carieră în Poliție sau MAI.
Astfel că, la concursurile sau examenele pentru ocuparea funcțiilor de polițist, pe lângă condițiile din trecut, candidatul trebuie să nu aibă „tatuaje ori elemente ornamentale, permanente sau temporare, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, care să fie în zone precum: față, gât și mâini”. Actualul statut prevede la modul general că aceste elemente nu pot fi aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație atunci când persoana respectivă este îmbrăcată în ținuta de vară.
Elaborarea unui Ghid al carierei și creșterea perioadei în care un polițist se poate transfera de pe un post pe altul, de la doi la cinci ani, sunt alte măsuri prin care parlamentarii vor să pună capăt exodului personalului din MAI.
Sursa: Știrea de Iași